Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як коломийські енергетики відновлювали об’єкти на Миколаївщині

Наші енергетики вирушили відновлювати інфраструктуру на Миколаївщині ще 23 листопада. 15 днів працювали коломийські енергетики без вихідних і при будь-якій погоді.

Інформатор розповідає, як їм там було з посиланням на Репортер.

У бригаді було дев’ять людей: майстер – Микола Гаврилюк, електромонтери – Роман Янчук, Руслан Федосюк, Андрій Петрук, Андрій Іванишин та Володимир Комаренко, два водії – Роман Кобилянський, Василь Семенчук і машиніст – Микола Якобуца.

Микола Гаврилюк каже, що усі знали й готувалися до такої поїздки. Комусь треба їхати на деокуповані території на допомогу колегам відновлювати мережі. Але не думав, що це буде так швидко. Адже минуло лише два тижні, як території звільнили.

“Часу на підготовку майже не було. Сьогодні сказали, а через день – виїзд. – Нам сказали, що там все на гуманітарній допомозі, тому ми закупили на два тижні продукти, води 150 літрів. Завантажилися інструментами, матеріалами й вирушили. Їхали зі своєю технікою. Вона важка, тому добиралися два дні”, – ділиться Гаврилюк.

Зранку 25 листопада коломияни прибули у Миколаїв. Переодягнулися й одразу приступили до роботи. Микола Гаврилюк додає, що було тривожно, адже збоку заміноване поле, лінії високовольтні, незнайомий рельєф місцевості. Однак, їх запевнили, що на місці пройшлися сапери.

Чоловік пригадав, як на другий день їхали через село Шевченкове. Тоді він побачив двоповерховий будинок – чотири вікна на першому поверсі, чотири на другому. Усі вікна побиті, будівля посічена осколками.

“І лише на другому поверсі одне ціле вікно. То була 8 ранку, на дворі -2. У тому єдиному вцілілому вікні стояла жінка, років 50, у зимовій куртці, шапці, закутана у шарф. Я розумію, що в тій хаті так само холодно, як і на вулиці. Вона – як символ тої ситуації там. Не знаю, з якої причини вона не виїхала”, – додав Микола Гаврилюк.

Під обстріли, на щастя, не попадали. Лише чули обстріли й вже могли визначати, де приліт, а де виліт.

Найважчий день усього відрядження був у Снігурівці. Там були добу. Крім прикарпатців працювали і львівська бригада, черкаська, хмельницька, житомирська та миколаївська. Енергетик каже, що усе потрощено. Усі намагалися з трьох чи п’яти ліній зробити одну, аби дати електрику, бо світла у Снігурівці не бачили три тижні.

Микола Гаврилюк працює 12 років в енергетиці. За його словами, якщо кожен обрив рахувати аварією, то за 12 років не назбирається така кількість, які вони зробили за ті 15 днів.

“Обриви були майже у кожному прогоні. Прогін – це відрізок від опори до опори. Між опорами в середньому – 200 метрів. Ми прикинули, що на основній ділянці, ми пройшли понад 40 прогонів, а це десь понад 8 км. Почали з 295 прогону і дійшли до 254. Там нас замінила долинська бригада”, – розповів Микола Гаврилюк.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору