Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Нащо нам завод, якщо є роми: як у Коломиї ніяк не вирішиться питання сміттєпереробного заводу

У 5-ти громадах Прикарпаття відкриють сміттєпереробні заводи за понад 155 млн євро. Коломия сюди не увійшла

Мова про сміттєпереробний завод в Коломиї точиться з 2010 року. Тоді міська рада ініціювала створення такого заводу, але далі розмов справа не пішла. Наразі ж на папері діє програма охорони середовища, де на будівництво заводу переробки сміття заклали 1,5 мільярди. Натомість єдине сортування відходів у Коломиї відбувається прямо на звалищі, і роблять це роми.

Інформатор дослідив, як просувалась, а точніше стопорилась справа із сміттєпереробкою в Коломиї.

У Коломийській територіальній громаді сміття захоронюють понад 26 років на полігоні ТПВ застрарілим методом насуву – просто пересипають відходи землею. А відтак шкідливі речовини та бактерії потрапляють у землю та підшкірні води.

Експертний аналіз, здійснений у 2017 році, доводить шкоду навколишньому середовищу, зокрема реєстру вміст важких металів та забруднену воду.

Знаходиться звалище у мікрорайоні Шарлая у безпосередній близькості до житлових будинків.

До теми: Брудне питання: як працює коломийська сміттярка і хто звозить туди відходи

Цей полігон діяв десятиліттями, проте зареєстрований 1995 року і за різними оцінками зможе приймати сміття ще біля 10-15 років у таких об’ємах, як є наразі.

Місцеві мешканці час до часу звертаються до міської ради із скаргами на забруднення повітря та води у криницях. Найбільш разючим був протест мешканців району Косачева у 2016 році після трагедії на сміттєзвалищі Львова. Місцеві мешканці перекрили дорогу і організували громадські слухання прямо на міській сміттярці. Тоді міський голова прийняв рішення не брати на полігон сміття з інших районів і навіть громад Коломийського району.

Відтак місто постало перед потребою сміттєпереробного заводу.

12 років тому вартість будівництва оцінювали у 135 млн. євро. При цьому Коломийська міська влада не мала витратити ні копійки, адже завод мав бути споруджений інвестором, а місто мало надавати сміття безкоштовно. Крім того йшлося про створення 650 робочих місць. Але справа застрягла.

ТОВ «Підзембудкомунікації» подав до Єдиного реєстру ОВД повідомлення про плановану діяльність – будівництво сміттєпереробного комплексу у Коломиї. Це ТОВ ще з 2010 року орендувало ділянку в Коломиї, на якій планувало будувати сміттєпереробний комплекс.

Підприємство зареєстроване у 2006 році у Києві. Його кінцевим бенефіціарним власником та керівником є киянин Олександр Куценко.

Потужність сміттєпереробного комплексу передбачала до 130 тисяч тонн ТПВ в рік.

Сортуванням сміття натомість за неофіційною згодою керівників полігону ТПВ та влади міста займаються роми, які оселилися прямо на звалищі.

Тим часом у Коломиї діє «Програма охорони навколишнього природного середовища на 2021-2025 рр».

Її загальні обсяги фінансування передбачали 1 990 588 000 грн, понад 1,5 мільярди гривень планували витратити якраз на будівництво сміттєпереробного заводу, придбання автівок для вивезення сміття та контейнерів.

Тобто будівництво сміттєпереробного заводу було пріоритетним у цій програмі.

Проте за 2021-2022 рік ніяких заходів щодо будівництва заводу переробки сміття Коломия так і не вижила за відсутності відповідного фінансування.

Якщо говорити напряму, то сортуванням відходів займаються роми, які оселилися на полігоні ТПВ в Коломиї і навіть мають муровані та збиті з дошок будинки прямо на території звалища. Місцева влада знає про цю ситуацію і дає свою неофіційну згоду на таку їхню діяльність.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору