Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Немає інтернету та зв’язку після вимкнення світла: в чому причина?

Ми звикли, що можемо в будь-яку хвилину зателефонувати чи написати комусь. Але через відсутність електроенергії, інтернет та мобільний зв’язок часто зникає. Як це пов’язано? 

Розповість Інформатор.

Днями відповідь на це питання дав директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик в інтерв’ю «Економічній правді». Він розповів, чому після вимкнень електрики відсутній інтернет і мобільний зв’язок.

“Є дві причини. Перша – коли вимикається світло, живлення на вежу теж не подається і працює акумулятор. Ресурс акумулятора – умовно чотири години. Для повної зарядки акумулятора, залежно від типу, треба до 24 годин. Якщо відключення за принципом чотири на чотири години, то до наступного циклу акумулятор заряджається максимум на 50%, потім на 30%. Через добу він заряджений лише на 10%. Коли вчергове вимикається світло, то він ще пропрацює на ці 10% і «вмирає». Друга причина – у наявності доступу,” – каже Мацик.

Він додає, що мережі будуються з розрахунку на те, скільки на конкретній площі одночасно буде користувачів і який об’єм контенту вони споживатимуть.

“При цьому в розрахунках береться до уваги те, що частина людей буде користуватися інтернетом через wi-fi. Коли вони раптово втрачають доступ до wi-fi через відключення електроенергії, то всі намагаються зайти в мобільну мережу, яка має обмежену ширину смуги. Це частотний діапазон, який дозволяє пропустити певний обсяг інформації. Туди більше не вміститься.

Тобто, чим більше користувачів зайшло в мережу з великим споживанням, тим швидше заповнюється ця смуга. Мережа працездатна, але її ресурс не може всіх задовольнити.

Також директор повідомив, чому іноді буває, що зв’язок є, а інтернету немає

“На базовій станції зазвичай встановлені три різні технології. Перша, яку ми з вами застали, це edge або 2G. Вона здатна пропустити тільки текстові повідомлення короткого змісту, але дозволяє робити голосові дзвінки. Далі – технологія 3G. Вона дозволяє передавати невеликий обсяг інформації, наприклад картинки та відео низької якості. З 2020 року по всій Україні, а у великих містах з 2018 року, запрацювала технологія 4G.

Один акумулятор на базовій станції дає напругу для кількох антен, які надають різні послуги. Оскільки антени з 4G є найбільш енергетично залежні, то вони й першими “вмирають”, а от 2G – останніми. Тому може бути так, що зв’язок є, а інтернету нема.

До теми: Що робити, якщо зник мобільний зв’язок?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору