Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мертві не скаржаться: сміття й безлад на місці єврейських поховань в Коломиї

Щодо скверу на вул. Тарабалки (колишня вул. Чехова) між єврейською общиною та громадою Коломиї понад рік тривали суперечки. Врешті ворота скверу відчинили, а роботи з облаштування тут меморіального скверу припинилися. 

Як місце захоронення виглядає сьогодні – дізнавався Інформатор.

Єврейський цвинтар є недіючим ще з минулого століття. Конфлікт щодо цієї території увійшов в активну фазу восени 2015 року після того, як єврейська община закрила на замок вхід у сквер з боку вул. Петлюри.

Громада відреагувала блискавично: обурення, публічні звинувачення, акти вандалізму. Надгробні плити були поруйновані, на каплиці всередині скверу намалювали свастику, а згодом її підпалили.

До теми: Давнє покинуте німецьке кладовище в Коломиї. Фоторепортаж

фото з мережіТим часом єврей встигли зрізати вздовж головної алеї біля 50 багаторічних дерев цінних порід.

4 роки палких суперечок між єврейською общиною та громадою Коломиї довели справу до суду.

Конфлікт майже вщух після громадських слухань, які закріпили статус цього скверу як муніципальної території.

Але 2017 року а головній алеї скверу активісти Правого сектору разом з військовими капеланами встановили тут пам’ятний хрест про загиблих вояків ОУН-УПА. На їхнє переконання саме тут розстріляли та поховали кількох вояків Української повстанської армії.

До теми: Польське кладовище в Коломиї за рік після скандалу

Єврейська громада вимагала визнати незаконним та скасувати рішення Коломийської міської ради № 2932-36/2018, яким території єврейських поховань було визнано меморіальними скверами. А щодо пам’ятного хреста подала ще один позов.

За рішенням суду 1,4 га скверу на вул. Тарабалки була визнана територією меморіального скверу, а відтак міська рада доручила управлінню комунального господарства розробити проект благоустрою меморіального скверу.

А відтак і в позові щодо пам’ятного хреста єврейській громаді відмовили.

З того часу надмогильні плити єврейських поховань так і валяються розкидані територію скверу, частина складена впритул до житлового будинку, від чого власникам помешкання дещо не по собі.

А поміж цих написів на івриті із зазначенням імен і коротких історій мертвих євреїв видніються папірці, обгортки, фантики.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Максим Лебідь

Нагору