Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Іменини, свята і дати 16 січня

327-й день війни в Україні. Сьогодні, 16 січня, в Україні вшановують пам’ять Кіборгів — бійців, що вижили в боях за Донецький аеропорт. Віряни моляться до святого мученика Гордія. До Нового року залишилось 349 днів.

Інформатор пропонує дізнатися факти про цю днину в історії.

Іменини цього дня відзначають Гордій, Ірина, Арина.

День пам’яті святого мученика Гордія.

Народився та виріс він в християнській родині, в місті Кесарії в III столітті. В зрілому віці став на військову службу і дослужився до сотника (начальника) війська. Коли почалися гоніння християн вирішив піти зі служби та оселитися самітником в пустелі.

Згодом повернувся на Батьківщину, де тоді за належність до християнської релігії катували та вбивали. Під час язичницького свята вголос почав проповідувати Боже слово та назвав себе християнином. За що був арештований та піддався жорстокій карі. Не відступив від віри навіть під страхом смерті. За що був вбитий.

День пам’яті Кіборгів

Це важлива для українців пам’ятна дата, яку запровадили за ініціативи бійців, що вижили у боях за Донецький аеропорт. Цього дня в Україні проводять пам’ятні заходи, щоб вшанувати захисників, які поклали життя за свою державу. В народі їх називають “Кіборгами”. Сьогодні вони є символом патріотизму та відданості незалежній Україні. Всі бійці, які захищали ДАП, отримали державні нагороди (деякі з них — посмертно).

Бої за Донецький аеропорт розпочалися 26 травня 2014 року. Тоді найманці та сепаратисти захопили його термінали. Того ж дня українці змогли повернути контроль за летовищем, завдавши нищівного удару терористам. Але бойові дії тривали до 25 січня і закінчилися лише тоді, коли Донецький аеропорт було повністю зруйновано. Понад 200 бійців в тих боях віддали своє життя.

День льодовара (заливника льоду).

Ці люди працюють на великих аренах або просто готують маленькі місцеві ковзанки до зимового сезону. Дату обрали на честь дня народження 1901 року американського інженера Френка Замбоні. Саме він винайшов машину для заливання (відновлення) льоду на ковзанці. До цього люди робити це вручну.

Всесвітній день The Beatles

Це свято було створено для багаточисленних шанувальників гурту, а також для всіх тих, хто з повагою ставиться до світової музичної культури. Саме гурт The Beatles справедливо вважають одним з найпопулярніших у світі. Їхні пісні пропагандують мир, любов до ближнього, добро та пошук істини. Ще й досі феномен гурту залишається справжньою загадкою. Адже протягом багатьох десятиліть він все ще дуже популярний.

Саме 16 січня 1957 року у Ліверпулі відкрився клуб Cavern, якому судилося стати першим місцем, де виступав тоді ще нікому не відомий гурт. А сам гурт було створено 1956 року також в Ліверпулі 16-річний юнак Джон Леннон, який захоплювався творчістю Елвіса Преслі. Гурт вирішили назвати The Quarrymen. Виступали молоді люди зазвичай на шкільних вечірках. А фінансову та психологічну підтримку отримували від матері Леннона.

6 липня 1957 року Джон Леннон з гуртом грали на концерті в місцевій церкві. Там юнак познайомився з Полом Маккартні. На відміну від Леннона (з його бунтівним характером), Пол був дуже спокійним та врівноваженим. Маккартні запросили до гурту, адже він вмів віртуозно грати на гітарі. Тоді виявилося, що Пол також вміє писати пісні. 1958 року Маккартні приводить до гурту Джорджа Харрісона, який мав музикальний досвід. Зрештою, саме ці троє юнаків стали основою The Quarrymen.

Вони мріяли про всесвітнє визнання, а тому грали на будь-яких заходах та концертах. В квітні 1960 року гурт змінив назву на The Beatles. Згодом вони гурт почав грати в пабах та нічних клубах, співаючи інколи і своїх авторських пісень. З 1961 року вони почали постійно з’являтися на сцені клубу Cavern. Там же з’явилися і перші шанувальники їхнього таланту.

Міжнародний день гострої та гарячої їжі

Гурмани зі всього світу додають до своїх страв пекельні спеції, щоб насолодитися дивним смаком. Традиційно цього дня найпопулярнішою приправою стає гострий чилійський перець та перець халапеньйо. Вони часто додаються до страв з м’яса, соусів та навіть різних напоїв.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору