Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

18 січня: цей день в календарі

Сьогодні середа – 18 січня 2023 року. Це 329-й день війни в Україні. Нині у деяких християн другий Святвечір, а іменини святкують чоловіки Григорій, Роман, Йосип, Лук’ян, Матвій, Сергій.

Що відзначають у світі 18 січня розповість Інформатор.

Хрещенський Святвечір, який ще називають Надвечір’ям Богоявлення, відзначається православними християнами 18 січня, за день до Йордану чи Водохреща. Цей особливий вечір входить до циклу різдвяних свят та передує дуже важливій події Хрещення Господнього у ріці Йордані, яка відзначається 19 січня. Надвечір’я Богоявлення є свого роду підготовкою до основного свята. На Хрещенський Святвечір встановлено піст, а головною стравою на вечері є кутя чи «сочиво» – відвар пшениці з медом та маком. Недарма в народі цей день ще називають Голодною кутею.

До теми: Рецепти 12 страв на Святвечір: як підготуватися до вечері

День тлумачного словника – це неофіційне свято, яке відзначається щороку 18 січня. Інформація про ініціатора та рік започаткування події відсутня. Відомо лише, що дата пов‘язана з днем народження британського лікаря та лексикографа Пітера Марка Роже, творця Тезаурусу Роже. Народився він 18 січня 1779 року.

День технічного обслуговування. Цей день немов пам’ятка, що нагадує про необхідність провести належний технічний огляд приміщень, побутової техніки, автомобілів та впевнитися, що все знаходиться у робочому стані.

День запалювання маяка. Невідомо, кому належить ідея незвичайного святкування, та багатьом подія навіює романтику і стала символом надії. Свято нагадує суспільству, що надія – це сильне відчуття, яке має велике значення у житті людини. Надія допомагає впевнено рухатись вперед та долати будь-які перешкоди заради досягнення поставленої мети.

Історичні дати:

1939 — у Хусті з представників українських партій, за винятком комуністів, засновано Українське Національне Об’єднання — політичну організацію закарпатських українців. Головою Об’єднання став Федір Ревай, почесним головою — о. Августин Волошин. 27.01 УНО сформував список кандидатів у посли до Сойму Карпатської України, які за підсумками виборів усі були обрані, здобувши 92,4 % голосів. З окупацією Закарпатської України Угорщиною, УНО припинило діяльність.
1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС
1963 — засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору