Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Облік військовозобов’язаних за кордоном

Новий порядок ведення військового обліку військовозобов’язаних, резервістів, призовників за кордоном, затверджений урядом майже два тижні тому. Він викликав багато питань щодо повноважень дипломатичних установ за кордоном.

Інформатор з посиланням на Юридичну сотню розповість детельніше.

Новий порядок визначає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти, якщо вони перебувають за кордоном більше трьох місяців, повинні перебувати на консульському обліку в дипломатичних установах. Утім, такий обов’язок чоловіки мали й до затвердження нового порядку.

Так, закордонні дипломатичні установи:

  • як і раніше, ведуть консульський облік військовозобов’язаних, резервістів та призовників;
  • інформують про початок чергового призову на строкову службу громадян, які перебувають на консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову (раніше дипломатичні установи ще й забезпечували прибуття до місця проживання в Україні повнолітніх громадян, які не мали відстрочки);
  • сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час, в особливий період (у старому порядку це повноваження не охоплювало особливий період);
  • протягом семи днів повідомляють військкомати (ТЦК та СП) про взяття призовників, військовозобов’язаних і резервістів на консульський облік, а також про їхнє зняття (це також було встановлено старим порядком).

Звертаємо увагу, що відповідно до порядку, який діяв від 2016 року, дипломатичні та консульські представництва мали більше обов’язків. Наприклад, вони проводили роз’яснювальну роботу щодо правил військового обліку, що зараз би не завадило з огляду на велику кількість військовозобов’язаних, які навіть не знають про існування такого обліку. До того ж дипломатичні установи раніше повинні були повідомляти ТЦК та СП про призовників і військовозобов’язаних, які порушують встановлені правила обліку. Зараз такого обов’язку немає.

Отже, зайвих приводів для занепокоєння немає.

Відповіді на найпопулярніші запитання:

Чи потрібно ставати на консульський облік у разі виїзду за кордон?

Так, якщо чоловік виїжджає за кордон на довше ніж 3 місяці.

Процедура взяття на тимчасовий консульський облік виписана в постанові Кабміну від 29 січня 2020 року № 85.

Заява про взяття на консульський облік міститься в додатку 4 до вказаної постанови. Її можна подати:

  • особисто;
  • поштою;
  • в електронній формі.

До заяви необхідно додати пакет документів, перелік яких міститься в пункті 12 вказаної вище постанови.
Строк розгляду заяв — максимум 10 робочих днів.

Варто зауважити, що перебування на тимчасовому консульському обліку можливе лише в одній державі та строком на 1 рік. Такий строк можна продовжити на період дії дозволу іноземної держави на проживання, але не більше ніж на 5 років.

Що потрібно робити, якщо вже стоїш на консульському обліку?

Нічого, зміни вас не торкаються.

Чи можуть консульські установи повертати військовозобов’язаних для призову за мобілізацією?

Вони можуть сприяти поверненню громадян, однак форми та механізм такого сприяння не встановлені.

Чи можуть консульські установи повертати студентів для призову на строкову службу?

Ні, адже, по-перше, навчання є підставою для відстрочки, по-друге, призову на строкову службу наразі не проводиться, по-третє, наразі консульські установи можуть лише інформувати про початок чергового призову.

Зверніть увагу! Як роз’яснює Державна прикордонна служба, громадяни України, які постійно проживають за кордоном, підлягають консульському обліку.

Під час перетину кордону України такі особи мають надати відповідний паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору