Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 січня: цей день в історії та календарі

Четвер, 26 січня 2023 року, залишиться в історії України як 337-й день війни. Ця дата розповість про деякі важливі історичні події та свята, які відзначають у світі.

Чим прикметне 26 січня – дізнавався Інформатор.

День працівника контрольно-ревізійної служби України. Працівники у сфері контрольно-ревізійної служби України – ревізори та аудитори – відзначають своє професійне свято 26 січня кожного року. У 1993 році було підписано Закон «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні». Саме день затвердження цього документу – 26 січня – вважається Днем святкування працівників, що працюють в підрозділах контрольно-ревізійної служби.

Всесвітній день екологічної освіти, який був започаткований міжнародними організаціями. Подія приурочена тому, щоб звернути увагу людства на проблеми забруднення довкілля. Люди можуть вплинути на якість свого життя завдяки підвищенню екологічної свідомості, що є основною та остаточною метою відзначення свята 26 січня.

Міжнародний день митника. Свято не тільки дає можливість об’єднати митні служби у світі та виявити солідарність між ними. У цей день працівники служби проводять розрахунки, підбивають підсумки роботи за минулий рік, складають нові плани на наступний рік. У день митника у суспільстві підіймається питання про роль працівників митниці в соціальному та економічному розвитку планети.

День Австралії 26 січня присвячений колонізації континенту європейцями. Саме в цей день в 1788 році капітан Філіп із 730 засудженими на кораблі пришвартувався до берегів бухти Сіднея та підняв британський прапор над першою створеною колонією на території Австралії. Найбільше місто Австралії було назване на честь віконта Сіднея, що віддав наказ відправили флот для дослідження нових земель.

День пам’яті Єрмила та Стратоніка Сінгідонських – двох друзів із Сінгідунума (нині Белград у Сербії) – відзначається 26 січня православною церквою. Єрмилів день нагадує про мученицьку смерть товаришів, які були засуджені за християнські погляди.

26 січня іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Максим, Єлизар, Никифор та Панас.​

Історичні дати: 

1923 — у Харкові створена літературна спілка «Гарт».

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Японією.
1993 — створено Конгрес українських націоналістів.

2000 — в Аргентині археологи знайшли останки найбільшого в історії нашої планети динозавра.
2001 — у Чорному морі затонув український теплохід «Пам’ять Меркурія», на борту якого було 54 особи. 12 осіб загинули, 8 зникли безвісти.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору