Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Базарний день: столітні фото коломийської площі Ринок

Коломийські галі щовихідних збирали на сучасній площі Ринок сотні покутян. Глечики, кошики, добротні “ремінні” чоботи чи одяг, а ще купа купенна краму – це все можна було знайти тут – прямісінько біля міської ратуші.

Інформатор віднайшов унікальні фото коломийського базару і ділиться в з вами.

Давня Коломия завжди приваблювала купців та гендлярів. Місто мало незлі доходи від мита, яке вони сплачували при в’їзді через міську браму.

Про те, що давньої звичкою в середмісті Коломиї віками влаштовували базари знають всі, проте часто-густо хиблять, гадаючи, що тут продавали велику худобу. Ні, для таких цілей Коломиї слугувала Торговиця, яка розміщувалась біля Вербізького мосту і навіть дала назву вулиці – вул. Торговиці худобою.

Цікаво також: Карлсберг, врятовані реліквії та перші німецькі колоністи Коломиї: досліджуємо Маріягільф

1938 р. Припрутська зона

Відколи 1866 року через Коломию проклали залізницю і наше місто отримало сполучення зі Львовом та Чернівцями, торгівля нашому місті ще бльш пожвавилась.

У другій половині ХІХ століття у Коломиї мурували цегляні будинки, розвився і торгово-виробничий комплекс.

Особливо цьому сприяла залізниця 1866 року Львів-Чернівці, що дало можливість Коломиї розвиватися як не тільки торгівельне, але й культурне та просвітницьке місто Галичини.

До теми: Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

А у 1885 році між коломийськими галями і ратушею уже снувала льокалька – вузькоколійне сполучення до Печеніжина та Слободи. Нею транспортували ліс нафту та іншу сировину і крам.

Розібрали колію середмістя Коломиї комуністи у 1967 році.

Коломийські галі досі існують, проте цим словом нині називають м’ясний павільйон на площі Ринок. Міськи базар зараз розміщується на тому ж місті, що й 300 років тому. Єдине, що будівля універмагу розділила цей пляц, хоча місцеві продавці городиною, молоком та промисловими дрібницями все так само полонять площу.

До теми: 50 унікальних фото Коломиї з минулих сторіч

Досліджуйте історію з нами:

Історія переіменувань: вул. Пушкіна й німецький Баґінсберґ

Історії вул. Чехова в Коломиї

Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору