Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 лютого – свята, іменини та дати

Неділя, 5 лютого 2023 року, потрапить до історії України, як 347 доба захисту своїх кордонів від росії. До кінця року залишається 329 днів. Іменини сьогодні відзначають Агата, Климент, Агатангел, Євдокія, Феоктист, Геннадій, Федір, Павлин, Овсій, Денис.

Що святкують в Україні та світі 4 лютого дізнавався Інформатор.

Щорічно 5 лютого відзначається християнське свято – День пам’яті святої Агати. Дівчина виросла вродливою, мала багато залицяльників, проте вирішила залишитись цнотливою, присвятивши себе Богові. Серед тих, кому відмовила Агата, був сенатор Квінтіан. Він люто зненавидів святу Агату, тому під час гонінь на християн довів тортурами дівчину до смерті.

Всесвітній День “Нутелли”. Свято започаткувала блогер Сара Россо на своїй сторінці у 2007 році, а інтернет-простір швидко підхопив цю ініціативу. “Нутелла” – це назва шоколадно-горіхової пасти. Своє походження вона веде з Італії, а саме з міста Альба. Кондитер П’єтро Ферреро у 1946 році вирішив виробляти шоколадні батончики, але какао тоді було в дефіциті. З цієї причини, крім какао-масла, Ферреро додавав у свої смаколики лісові горіхи. Ці солодощі припали до смаку покупцям.

День ерудита, що припадає на 5 лютого, відзначається у всьому світі. Цей день присвячений інтелектуально обдарованим людям, що мають великий багаж знань та вміло користуються ним. Варто сказати, що ерудованість в жодному випадку не пов’язана з вищою освітою. Не кожну людину, що здобула вищу освіту та навіть отримала диплом з відзнакою, можна назвати ерудитом.

День відмови від непотрібних стосунків (Dump Your Significant Jerk Day) відзначається 5 лютого.

Історичні дати:

1918 — у Києві на засіданні Ради народних міністрів УНР ухвалено план організації реєстрового «Вільного козацтва» в Україні, яке мало здійснювати внутрішню охорону повітів, та проект закону про громадські роботи
— командуючий військами Народного секретаріату УСРР Муравйов віддав наказ про загальний наступ на Київ. У цей день почався штурм Печерська з боку станції Київ-Товарна і з боку ланцюгового мосту. Були зайняті робітничі околиці. Деякі частини прорвались до центру міста
— війська УНР залишили станцію Козятин
— під натиском більшовицької навали українські війська (корпус Січових стрільців) остаточно залишили Київ
— вранці до Броварів під прапором Червоного Хреста прибула делегація Київської ради робітничих депутатів, яка повідомила про залишення міста військами УНР. Того ж дня Богунський і Таращанський полки під командуванням Миколи Щорса та Боженка увійшли до Києва.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору