Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому прикарпатці, які організовували п’яні вечірки, думали, що їм це зійде з рук

Автори огидного блогу, де публікували приниження, знущання й ґвалтування п’яних дівчат, після розголосу й розслідування поліції можуть отримати в суді до 7 років за ґратами. Проте звинувачують їх наразі тільки у розміщенні порно.

Експертка з гендерних питань розповіла Українському радіо, чому ці блогери почувалися так безпечно з вірою, що їм за це нічого не буде. Інформатор пропонує новий погляд на скандальну справу.

До 7 років в’язниці можуть отримати організатори вечірок у Києві, яких звинувачують у тому, що вони споювали і знущались із дівчат, а потім викладали відео у соцмережу. Про це повідомив очільник Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

“Організаторами огидних розваг та авторами принизливих відео є двоє товаришів, які поширювали порно в Telegram та Instagram”, — повідомив Нєбитов.

Блогеру “п’яних” вечірок та його другові суд обрав запобіжний захід тримання під вартою до 1 квітня без внесення застави.

Менеджерка науково-популярного ресурсу “Гендер у деталях” Альона Грузіна проаналізувала, наскільки поширеними є в Україні такі вечірки і наскільки загрозливою є проблема сексуального насильства в Україні?

“Вони отримували схвальні відгуки в соцмережах”

Як каже Альона Грузіна, далеко не всі історії набувають такого розголосу, як ця з вечірками у Києві.

“Ми лише можемо уявляти всі ці масштаби. Ми не знаємо всієї статистики таких зґвалтувань та знущань (організаторам вечірок у Києві, про затримання яких повідомив очільник Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов, оголошено про підозру за ч. 3 ст. 301 Кримінального кодексу України щодо виготовлення, збуту і розповсюдження порнографічного контенту. Про оголошення підозри за статтею Кримінального кодексу 152 (зґвалтування) наразі не повідомляли. Це провадження (за статтею 152) відбувається у формі приватного обвинувачення. Тобто спочатку має бути заява потерпілих про злочин, пояснюють юристи – ред.) Залишається питання, чому молодики були впевнені в тому, що їм за це нічого не буде? Припускається, що ця вечірка існувала дуже довго. Вони отримували схвальні відгуки у соцмережах і робили це на якусь певну аудиторію”.

Альона Грузіна звертає увагу, що у цій справі наразі немає заяв від жертв.

“Насилля може зійти молодикам з рук, незважаючи на те, що ситуація набула розголосу. Багато жертв не говорять про це, побоюючись суспільного осуду. Вони не готові до цього ще й психологічно. Бо побутує думка, що у насиллі винна сама жертва”, – зауважує менеджерка науково-популярного ресурсу “Гендер у деталях”.

А крім того у суді підозрюваний у резонансній справі франківець Андрій Ярина заявив, що 80% дівчат приходили до нього добровільно, а третина з них поверталися на ці вечірки і вбачає в цьому ознаку того, що їх все влаштовувало.

Визначення поняття насильства з’явилося не так давно.

“Ми бачимо в цій ситуації докази того, що це було насилля”, стверджує Альона Грузіна. “Ми досі не розглядаємо такі історії без участі жертв. Щодо замовчування з боку жінок таких історій, то це питання і моральне, і психологічне, і законодавче. Чітке визначення насильства і зґвалтування з’явилося не так давно. Ширилася активно інформація про те, що перед статевим актом треба підписувати згоду. Це сильно висміювалося”, – каже експертка.

Питання ще й в тому, пояснює Альона Грузіна, що жінок звинувачують у провокуванні насилля:

“Якщо ти йдеш на вечірку і там буде алкоголь, то ти погоджуєшся з усім іншим, що з цього витікатиме. У нас досі йде активне засудження. Це психологічна травма, з якою ти повинен впоратися або самотужки, або зі спеціалістом, або не говорити взагалі”.

Експертка дивується, що цього досі не подолано в українському суспільстві. А коли приходить готовність говорити, тоді запитують: “А чому ти мовчала так довго”? І так нівелюються будь-які докази, – зауважує Альона Грузіна.

В Україні не вистачає сексуальної освіти

Дехто з фігурантів справи про вечірку в Києві є вихідцем із Івано-Франківська, яке славиться своєю релігійністю, зазначає експертка. Це приклад того, що релігійна освіта не завжди правильно розповідає про сексуальну освіту, вважає Альона Грузіна.

“Також ми не маємо в школах обов’язково курсу статевого виховання – дисципліни, яка розповідала б дітям про них самих та їхні кордони, що ніхто не має права торкатися їхнього тіла. Яка дозволила б сформуватися особистості. Яка може сказати чітко “ні” та знає, що можна робити, а що ні. Що ти, як людина, не можеш порушувати кордони іншої людини. Якщо б ми це мали на рівні шкільної чи дошкільної освіти, таких випадків було б значно менше”, – переконана експертка.

І чим менше ми бачимо коментарів на кшталт “сама винна”, тим менше приводів для виникнення такої думки, каже Альона Грузіна.

“Донати на ЗСУ не є виправданням будь-якої поведінки”

Один із фігурантів справи про вечірку в Києві стверджував, що він донатив для ЗСУ. Експертка наголошує, що це не є виправданням будь-якої поведінки.

“Донати на ЗСУ використовують зараз усі та всюди. Це є суспільною позицією. Часто це може перетворюватися на певний маркетинговий хід. І тут виходить ситуація, що якщо ти збираєш для ЗСУ, то будь-які твої дії можуть виправдати. Ми наразі не маємо доказів щодо збору грошей в даній історії”, – зауважує Альона Грузіна.

Вона переконана, Україні треба узгодити законодавство з вимогами Стамбульської конвенції (Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами – ред.) Треба визначитися із покараннями за насильство, із відповідальністю за них.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору