Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Начинка по-коломийськи полюбилась відомому кулінару Євгену Клопотенку

Начинка по-коломийськи – рецепт, який має знати кожна ґаздиня. А після того, як її приготував Євген Клопотенко, тим паче.

Інформатор розповість вам, чим цікава начинка та поділиться рецептом, який опублікував кулінар.

Євген Клопотенко разом з проєктом Фуд-гід Україною вирішив розповісти про начинку по-коломийськи всім, хто готує за його рецептами.

Готували “Начинку” переважно на заході України. Вона буває різною, і кожна ґаздиня її колись робила на власний смак. Нині рецепти “Начинки” на території Галичини, а особливо на Покутті, передаються із покоління в покоління. Своєрідною столицею страви вважають Коломию.

Нагадаємо, що управління культури та туризму міської ради навіть подало її до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Готувати “Начинку” треба у печі з додаванням вершкового масла, молока, цибулі, іноді яєць. Робили її переважно на свята – Різдво, Великдень, весілля чи хрестини. Все через те, що процес запікання досить довгий, і якщо вже присвячувати страві години, то привід мав бути серйозним.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 600 мл молока
  • 400 г кукурудзяної крупи
  • 100 г розм’якшеноговершкового масла
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
  • 2 лаврових листки
  • сіль та перець до смаку

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 160 градусів. Наріжте дрібними кубиками 2 цибулини та підсмажте на пательні з 2 ст. л. соняшникової олії до золотавого кольору.

2. Висипте до каструлі 400 г кукурудзяної крупи, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та цибулю. Посоліть та поперчіть до смаку, вкладіть 2 лаврових листки.

3. Поставте на маленький вогонь. Перемішуйте дерев’яною лопаткою чи ложкою, поки масло повністю не розтане.

4. Додавайте невеликими порціями молоко та продовжуйте перемішувати, всього вам знадобиться 600 мл. Коли маса загусне до консистенції густої сметани, викладіть її до керамічної форми для запікання. Ми використовували квадратну, розміром приблизно 20х20 см.

5. Накрийте форму фольгою та поставте у розігріту до 160 градусів духовку на 1,5 години. Потім зніміть фольгу та випікайте ще 40-60 хвилин.

6. На поверхні запіканки має утворитись яскрава золотава скоринка. Подавайте готову “Начинку” як гарнір до м’яса, птиці чи риби.

До слова, Інформатор зустрівся з кулінаром у Криворівні і записав з ним інтерв’ю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору