Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Історія найкоротшої вулиці в Коломиї: вул. родини Біберовичів

Що стоїть за прізвищами, якими названі наші давні вулиці? Цілі долі й епохи. До прикладу одна мистецька родина, яка увійшла в історію України.

Нині Інформатор пропонує дослідити історію найкоротшої вулиці Коломиї – вул. Біберовичів. І для цього звернемося до досліджень Степана Андріїшина в книзі “Вулиці старовинної Коломиї”.

Вулиця подружжя Біберовичів у Коломиї має є всього 50 м довжини. Прокладена в центрі міста на віддалі 100 м від Народного Дому і драматичного театру.

Також цікаво: Древні вали, будинки розпусти й гетто: історія вулиці Валова в Коломиї

Час виникнення вулиці досі невідомий. Вірогідно, вона з’явилася у д. п. ХІХ століття , коли центр нашого міста почали забудову цегляним будівлямию

Давня і її назва – вул. Захоронка – походить з польського “охоронек”, тобто притулок, вказувала мабуть напрям де міститься сам прихисток, що мав належати тодішній польський жіночий гімназії уршулянок.

Потім вона змінилася на вулицю Санаторну.

У будинку №3 в помешканні Я. Полатайчука містилася домівка Коломийського культурно-суспільного товариства “Поступ”.

А у будинку №4  мешкав польській маляр З. Оржеховський.

У повоєнний період вулиці надали ім’я Олександра Корнійчука, прокомуністичного драматурга під радянської України.

У 1990 році вулиця названа прізвищем Біберовичів – про відомих українських акторів, мешканців Коломиї – Івана та Іванни та  їхніх синів Ярослава, який був отаманом УГА , а також Володислава, який був журналістом.

Читайте також: Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї

Іван Вікторович – український актор режисер ХХ ст., директор мандрівного театру при товаристві “Руська бесіда” у Львові. Згодом жив у Коломиї, працював бібліотекарем у приміщенні Каси Щадничої, керував аматорським гуртком міста.

Його дружина Іванна Біберович –  знаменита артистка ХХ ст., примадонна театру “Руська бесіда”. Створила цілу галерею жіночих образів, що увійшли в скарбницю Галицького театру.

Після переїзду в Коломиї брала активну участь у театральному житті міста.

1937 року громадськість Коломиї спільно з товариством “Коломийський Боян” урочисто відзначили 70-ліття славетної артистки.

Подружжя поховане на старому Коломийському цвинтарі.

Читайте до теми: Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

Нагору