Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломиянин Олексій Антонюк поділився секретами, як вступити до Єльського університету

Коломиянин Олексій Антонюк навчається у Єльському університеті, отримує чималу стипендію і навіть встиг стати героєм публікації Forbes.

В інтерв’ю Інформатору юнак розповів, чи складно стати студентом цього престижного закладу і чи можливо обійтися без підробітків, навчаючись у Єлі.

Олексій Антонюк – випускник Коломийської гімназії ім. Грушевського, голова Коломийського дебатного клубу, учасник програми FLEX. Свою сім’ю зачисляє до середньостатистичних українських сімей: мама викладач біології, батько – приватний митний брокер. Власне, першу свою мрію зміг реалізувати сам. Батьки підтримували хлопця морально і раді були за високі амбіції сина.

Вступити до Єльського університету Олексій зумів завдяки менторській підтримці Ukraine Global Scholars. Це курс підготовки до інтерв’ю та написання есе. Хоч готував документи для вступу і надсилав їх сам.

Коломиянин запевняє, що вступ до елітного навчального закладу у США – не захмарна мрія, а цілком реальна можливість для кожного здібного і ерудованого українця. Зокрема з ним на курсі з 1700 студентів навчається ще 8 українців. Кожному університет надає саме ту допомогу, якої потребує молода людина у США для якісної ґрунтовної освіти.

Для тих, хто вагається, куди вступати наступного року, ми розпитали Олексія деталі про його шлях до студентських лав Єльського університету.

До теми: Вступ на військову кафедру | Досвід 19-річної коломиянки Анастасії

Наскільки відмінна вища освіта України від того, що ти зустрів Єльському університеті?

Найперше відмінність в тому, що в Америці не мають на меті зробити спеціаліста якоїсь одної сфери. Там більше фокус на те, щоб людина загалом була обізнана в усіх сферах життя і мала навички, які зроблять її успішною.

Разом з тим студенти можуть обрати собі перелік спецкурсів і отримати глибші знання з дисциплін, які їм цікаві. Тому я переконаний, що рівень спеціалізації в університетах США нижчий, ніж в Україні, але рівень загального розвитку – набагато вищий.

А ще освіта США дає студенту академічну свободу: можна досліджувати будь-яку тему, опанувати курс, отримати спеціальність. Хоча, звісно ж, є перелік дисциплін, обов’язкових до вивчення.

Чи дорого вчитися у Єльському університеті?

Навчання у Єльському університеті коштує 80 тисяч доларів на рік, але там принцип такий, що якщо тебе обрано на навчання до університету, то ти вартий того, аби за тебе заплатили.

Щодо мене, то Єльський університет покриває мені і навчання, і проживання. Більше того, я маю стипендію, яка дозволяє мені не відчувати скрути і не шукати собі підробітків.

Чи багато таких, як ти?

Українців на моєму курсі аж 9. Це достатньо високий показник.

Єльський університет дуже багатий – біля 20 мільярдів доларів в інвестиціях. Відтак у закладу достатньо грошей, аби оплатити навчання своїх талановитих студентів.

Ви здивуєтесь, але більшість топових університетів США роблять так само: надають повну фінансову допомогу своїм студентам.
Проте компенсація за навчання і розмір стипендії вираховується за показниками доходів сім’ї.

Наскільки складним є умови вступу до Єльського університету?

Найперше незвичним є те, що для вступу потрібно написати чимало есе. І всі вони – про себе, про власний досвід, досягнення. У нас цього не вчать. Власне висловлювання, яке випускники пишуть на ЗНО, зазвичай про вишиванку і красиву осінь… Більше скидається на твір.

В українській школі велика прогалина у навчанні письма. Я не про граматику і формулювання речень. А про формат і подачу. В Америці есе є необхідним для вступу в будь-які заклади освіти.

Для вступу я написав 7 чи 8 есе…

Якого плану вони?

Основне есе – на 650 слів на вільну тему. У ньому треба розповісти про себе. Зазвичай тут описують якусь дуже важливу подію, яка сформулювала особистість. Це має бути максимально щиро і переконливо.

Окрім того були творчі завдання про моє уявлення звичайного дня у Єлі і про те, чому я обрав цей університет. Також я писав про те, кого б я обрав би, якщо б мав можливість запросити на каву когось з відомих людей. Серед вільних тем – висловлення про мої хобі й уподобання.

Знаю що замість співбесіди у ВУЗи США абітурієнти проходять інтерв’ю. Як вони виглядають?

На інтерв’ю треба вміти себе презентувати і дотримуватись балансу, щоб не було зверхньо, але переконливо. Така практика для українських абітурієнтів зовсім нова.

Якраз програма допомогла мені зрозуміти, як презентувати себе і якого типу творчі роботи є нормою для вступу Єльський університет. Для пересічного американця тут немає нічого нового. Вони пишуть такі тексти протягом всього навчання у школах.
Українці ж цього культурного багажу знань не мають.

Скільки часу ти готувався до вступу у рамках програми UGS?

Спершу нас вчили складати американські тести з математики, англійської та інших дисциплін. Тривало це півтори місяці. Я витрачав біля 4-5 годин на день.

Потім у нас був двотижневий табір, де нам розповідали все про вступ в американські університети. А вже потім перейшли до практики з написання есе.

Так, це тривалий шлях, дещо виснажливий. Але вступ у такого штибу заклад – це унікальна можливість реалізувати себе і досягнути успіху. Я би хотів знадобитися рідній країні в розбудові демократії і тим процесам, які неодмінно настануть з реконструкцією нашої держави після перемоги.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Розмову вела Наталка Сандецька

Нагору