Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історичні дати та свята 21 лютого

21 лютого – вівторок. Нині маємо 363 добу відважного протистояння українців. До Нового року залишається 313 днів. Не забудьте привітати з іменинами Михайла, Макара, Антона, Олександру, Агату, Василину.

Інформатор розповість про пам’ятні дати та свята цього дня.

Міжнародний день рідної мови. Він покликаний спонукати уряди й населення всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті. Ця всесвітня подія відзначається щороку 21 лютого, а засновницею свята виступила ЮНЕСКО. Своєю особливою мовою будь-яка етнічна спільнота завжди вирізняється з-поміж інших. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. На жаль, 43% мов зараз перебувають під загрозою цілковитого зникнення. Що два тижні припиняє своє існування мова одного з народів світу. 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою, а це є дуже важливим фактором формування національної свідомості.

Всесвітній День екскурсовода. Свято бере свій початок з 1990 року завдяки ініціативі Лоізідес, президента Міжнародної федерації екскурсоводів, світ почав цікавитись цим днем: більшість країн святкує День екскурсовода, а особливо не оминають такої події туристичні локації.

Міжнародний день млинця. Особливо популярним він є у Великобританії, Канаді, США, Австралії, Ірландії, Франції, Іспанії, Італії та Бразилії. Кожна країна має свої особливі традиції в святкування цього дня, але всіх об’єднує головне кулінарне дійство – приготування млинців на пательні та смакування ними. Випадає це свято завжди на вівторок, в залежності від року – в лютому або в березні. Цей вівторок передує початку 40-денного Великоднього посту.

21 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого пророка Захарія Серповидця. Відомо, що він народився в священницькій родині Левія, а тому з ранніх літ вивчав Слово Боже та вмів передбачати майбутнє. Святому дали прізвисько Серповидець через те, що якось він побачив уві сні свиток, схожий своєю формою на серп.

Захарій разом з старозавітним пророком Агамоном переконував єврейського царя Зоровавеля в необхідності відновити будівництво храму в Єрусалимі, яке було зупинене за часів правління царя з Персії Камбіза, сина Кіра. З дитинства Захарія намагався звернути увагу єврейського народу на гріхи та намагався всіма силами приблизити їх до Бога. Саме Захарій пророкував прихід Ісуса Христа, який стане спасителем свого народу. Хоча сам він жив задовго до народження Месії.

Який це день в історії:

  • 1431 рік – у Руані розпочинається суд над Жанною д’Арк;
  • 1784 рік – було закладено місто Миколаїв;
  • 1906 рік – керівника повстання в Севастополі українського лейтенанта Петра Шмідта засуджують до страти;
  • 1914 рік – у Монреалі створюють українське видавництво “Новий світ”;
  • 1919 рік – у Києві виходить перший номер газети “Комунар” (сьогодні називається “Вечірній Київ”);
  • 1925 рік – виходить перший номер газети “The New Yorker”;
  • 1935 рік – оголошують про створення косметичної фірми “Ланком”;
  • 1941 рік – іспанський уряд визнає, що на територію Іспанії вступили німецькі війська (офіційна версія – щоб допомогти в ліквідації наслідків урагану);
  • 1947 рік – у США з’являється фотокамера “Поляроїд”;
  • 1992 рік – Рада Безпеки ООН ухвалює рішення про введення військ до Югославії;
  • 1993 рік – у Донецьку Сергій Бубка встановлює світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях (6 м 15 см);
  • 1995 рік – американець Стів Фоссетт першим у світі самотужки на повітряній кулі перетинає Тихий океан;
  • 2008 рік – в США збивають власний супутник-шпигун;
  • 2014 рік – сотник самооборони Майдану Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголошує ультиматум про збройний штурм, якщо Янукович не піде у відставку з поста президента до 10 ранку наступного дня (субота,  22 лютого).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору