Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що робити, якщо прийшла повістка, а чоловік за кордоном – коментар юристки

Українці, яким під відеозапис роздають повістки, теж можуть бути призвані до лав армії навіть у тому випадку, якщо вони перебувають за кордоном. Однак як діяти в такому випадку?

Відповіді дала адвокатка Надія Грищенко для “Фактів ICTV”, пише Інформатор.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПРИЙШЛА ПОВІСТКА, А ВИ – ЗА КОРДОНОМ

Юристка розповідає, що аби отримати повістку, особа, яка була викликана до військкомату, має отримати її особисто. Якщо вона знаходиться за кордоном, ніхто, крім неї, не може отримати повістку за неї. Після того, як військовозобов’язаний отримує повістку, він мусить підписати її як доказ отримання та згоди на прибуття до військкомату у зазначений час.

Отже, якщо людина знаходиться за кордоном, вона не може фізично отримати повістку та підписати її. В іноземних дипломатичних установах не вручають повістки.

Крім того, якщо людина законно перетнула кордон та повідомила військкомат про свій переїзд, то не повинно бути проблем з отриманням повісток. У військкоматі будуть дані про те, що військовозобов’язаний виїхав за кордон.

До теми: Хто у 2023 році не підлягає під мобілізацію за станом здоров’я під час війни?

ЯКЩО ПОВІСТКУ ВИДАЛИ РОДИЧАМ

У разі, якщо повістку видано комусь із родичів військовозобов’язаної особи – необхідно пояснити, що людина знаходиться за межами країни та не зможе повернутися.

Слід мати на увазі, що повістка вважається переданою належним чином, якщо вона була вручена безпосередньо військовозобов’язаному за підписом.

Іншими словами, не можна передавати повістку через родичів, членів сім’ї чи друзів.

ЯКІ ПРАВИЛА ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК В УКРАЇНІ

Органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій є відповідальними за вручення повісток військовозобов’язаним.

Повістки можуть бути передані посадовими особами, які працюють у територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки, за місцем проживання або роботи, а також на вулиці та блокпостах.

Згідно із законом, вручення повісток дозволено будь-де, після встановлення особи.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору