Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 11 березня

У суботу, 11 березня, в Україні триває 381 доба протистояння російському окупанту. До Нового року залишається 295 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Порфирія, Севастіана, Сергія, Миколи, Анни, Петра та Івана.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

Всесвітній день сантехніка – це міжнародна подія, ініційована Всесвітньою радою сантехніків (World Plumbing Day), що проводиться 11 березня кожного року. Всесвітня рада сантехніків ставить перед собою завдання залучати різні органи, такі як Всесвітня організація охорони здоров’я, для просування переваг сантехніки. В 2010 році організація прийняла рішення запровадити Всесвітній день сантехніка, який би пропагував важливість цієї професії.

День землевпорядника України

В цей день вітання приймають люди, що працюють у сфері розподілу земельних ресурсів. Кращі фахівці-землевпорядники отримують нагороди та премії. Хоча ця професія невідома для широкого загалу людей, та від того вона не стає менш важливою. Фахівці цієї галузі завжди користувалися повагою у нашій країні, адже вони мають справу з важливими ресурсами – земельними наділами. Саме земля є найціннішим скарбом кожної держави, найголовнішим засобом існування кожного її громадянина та невичерпним джерелом добробуту її суспільства.

День інструментів

Національний День вшанування робочих інструментів, що відзначається щорічно 11 березня , бере початок у Сполучених Штатах. Традиційно американці навідуються у свої гаражі, майстерні, сараї, комори та горища задля вшанування ручних приладів. Господарі зазвичай приводять інструменти до ладу: чистять, змащують, замінюють старі деталі. Також заведено оновлювати набір інструментів – йти до магазину та обирати нові прилади.

Пандемія COVID-19

11 березня 2020 року ВООЗ оголосила пандемію COVID-19.

Поминальна субота другої седмиці святої Чотиридесятниці

Кожного року православна церква відзначає Поминальну суботу другої седмиці святої Чотиридесятниці (Великого посту). Загалом Чотиридесятниця триває шість тижнів.

Поминальна субота присвячена поминанню померлих родичів і знайомих людей молитвою, а також відвідуванню кладовища. Обов’язковою є присутність на службі. Їх всього три: велика п’ятнична панахида, ранкова Божественна літургія та загальна панахида.

День Порфирія Пізнього

11 березня кожного року православна церква вшановує пам’ять святого Порфирія Пізнього, який вів усамітнений та аскетичний спосіб життя. Порфирій жив у 4-5 століттях, був спочатку ченцем, а згодом став єпископом міста Гази.

11 березня не можна плювати в річку, брати в руку мотузку, саджати вербу, а чоловікам рекомендується оминати й тим більше не спілкуватись з жінками. Вважали, що в День Порфирія Пізнього у кожну жінку начебто вселяється кікімора, які бажає нашкодити чоловікові.

Здавна в народі є прикмети до цього дня. Наприклад, повернення перелітних птахів віщує гарний хлібний врожай. Якщо пташки в’ють гнізда на сонячній стороні, тоді чекаємо прохолодного літа. Відповідно, гніздування на холодній стороні обіцяє теплу погоду влітку.

Цей день в історії:

  • 1302 рік — якщо вірити Шекспіру, то саме в цей день одружились Ромео і Джульєтта.
  • У 1702-му вийшла у світ англійська газета “Дейлі курант”, перша щоденна газета у світі.
  • 1931 року — в СРСР уведено комплекс ГПО (“Готовий до праці й оборони”). І в цей же день в СРСР заборонили продаж і ввезення Біблії.
  • У 1969 році компанія Levi Strauss почала продаж нової моделі джинсів “кльош”.
  • 1985-го Михайло Горбачов обраний генеральним секретарем ЦК КПРС.
  • 2005 рік — екс-чемпіон світу Гаррі Каспаров оголосив про завершення шахової кар’єри.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору