Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

13 березня – свята, іменини та дати

У понеділок, 13 березня, українці вже 383 добу захищають свою країну від російських окупантів. До Нового року залишається 295 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Нестор, Марина, Василь, Микола, Кіра, Арсен, Купріян, Мелетій, Нифонт, Домніка.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День коштовностей щорічно відзначається 13 березня. Люди святкують цю подію купівлею дорогоцінних прикрас та каменів. Американські ювеліри пропонують відвідувачам салонів широкий вибір коштовностей, у тому числі надають можливість придбати прикраси на замовлення. Цей день – відмінний привід відремонтувати та очистити свої ювелірні вироби від тьмяності.

Міжнародний день перемоги кожної дівчини — це день, який відзначає розширення можливостей і досягнення дівчат і молодих жінок у всьому світі. Він відзначається щорічно 13 березня і має на меті підвищити обізнаність про виклики та нерівність, з якими стикаються багато дівчат, а також визнати їхній неймовірний потенціал і стійкість. Цей день заохочує людей до дій, спрямованих на підтримку дівчат та молодих жінок у своїх громадах, а також на просування гендерної рівності та прав жінок у глобальному масштабі.

День хутряних навушників, бо саме цього дня у 1887 році американець Честер Грінвуд отримав патент на навушники з хутра. Ідея створення теплих навушників прийшла до Честера, коли йому було лише 15 років. Хлопчик йшов додому з катка та закривав вуха руками через холодний вітер. Недовго думаючи, Честер намалював ескіз та пошив собі тепленькі навушники, в яких виявилось дуже комфортно кататись на ковзанах. Тоді Честер Грінвуд вирішив запатентувати хутряні навушники.

Всесвітній день білого вина “Рислінг” (World Riesling Day) — день народження найблагороднішого сорту винограду, який славиться своєю винятковою чутливістю до терруару. Дата обрана відповідно до найдавнішої згадки у платіжних документах, що збереглися, про Рислінг, а саме 13 березня 1435 року.

Історичні дати:

1949 — у Канаді почала діяльність Українська Вільна Академія Наук.
1961 — у Києві сталася «Куренівська трагедія». Внаслідок техногенної катастрофи загинули понад 1500 мешканців Куренівки, а також пасажирів міського транспорту, що потрапили у зону лиха.
1997 — Україна та НАСА підписали договір про політ у космос першого українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк.
2013 — чинним Папою Римським став Франциск (Хорхе Маріо Бергольйо).
2014 — в Донецьку під час мітингу проти російської агресії був убитий місцевий мешканець Дмитро Чернявський.
2022 — в Херсоні люди виходять на мітинги проти референдума про створення ХНР. Владі Херсона запропонували провести референдум про створення ХНР.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору