Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сторінка з життя коломийського ґімназійного викладача Михайла Пачовського

13 березня, рівно 90 років тому, у Долині помер видатний педагог, фольклорист, композитор та громадський діяч — Михайло Пачовський, який творив під псевдо Михань Лопач і на короткі 4 роки вчителював у Коломийській ґімназії.

Ділиться Інформатор, спільноту Календар українця.

Майбутній культурний діяч народився у 1861 році в селі Добростани, що на Львівщині. Навчався у Львівській академічній гімназії, а у 1887 році закінчив Віденський університет.

“Ще в часі навчання в університеті перейнявся народницькими ідеями, яким присвятив своє життя”, — діляться на сторінці спільноти.

У Львові розпочав вчительську діяльність. Після публікацій матеріалів з українського фольклору та за виразно патріотичну позицію на педагога розпочався тиск зі сторони польського шовіністичного лобі. Через це фольклорист був змушений покинути місто і переїхати до Коломиї, де став викладачем гімназії з 1893 по 1897.

До теми: Як журналістка привезла з Канади нове свято

У 1901-1902 Михань розпочав редагувати дитячий журнал “Дзвінок”, який виходив у Львові. Через, що переїхав до Долини, де у 1911 заснував і очолив приватну українську гімназію та приватну українську вчительську семінарію.

В часи ЗУНР Михань заступив на посаду міського комісара Долини й делегата Української Національної ради ЗУНР від Долинського повіту.

Паралельно з просвітницькою діяльністю вів і наукову. Серед його робіт є безліч праць з:

  • фольклору;
  • етнографії;
  • мовознавства;
  • літературознавства;
  • підручників для шкіл;
  • оповідань з життя галицьких селян;
  • збірки пісень, які співали аматорські та професійні колективи.

Михань Лопач також є співзасновником товариства “Сокіл” у Долині. Насправді ця постать заслуговує більше уваги в історії України, в радянські часи він був замовчуваний і таврований як “український буржуазний націоналіст”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Олег Кіндрацький

Нагору