Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скільки чоловіків виїхали за кордон від 24 лютого 2022 року та яке покарання вони можуть отримати?

Через воєнний стан чоловікам заборонили виїзд за кордон, однак дехто таки зумів виїхати у іншу країну. Окрім того, залишаються чоловіки, які ще до повномасштабного вторгнення перебували за кордоном. Чи буде покарання та яке саме?

Розповідає Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

В Україні можуть оголосити цільову мобілізацію, але ті чоловіки, які виїхали за кордон до початку війни й не повернулись, не будуть нести відповідальності за свої вчинки. Юрист Ростислав Кравець зазначив, що сьогодні немає встановленої відповідальності за неповернення до України під час воєнного стану.

Народні депутати пропонували декілька законопроєктів, що мали на меті запровадження відповідальності за неповернення чоловіків в Україну. Проте, за словами юриста, таке законодавство буде суперечити нормам Конституції України. Більше того, законом не передбачена й примусова мобілізація у разі повернення чоловіка, який був за кордоном до війни.

Все-таки, якщо чоловіку вручили повістку, але він якимось чином виїхав за кордон вже після 24 лютого та не з’явився до військкомату, за це передбачена адміністративна відповідальність. В інших випадках, жодної відповідальності за неповернення немає.

СКІЛЬКИ ЧОЛОВІКІВ ВИЇХАЛИ ЗА КОРДОН?

За останній час зростає кількість чоловіків, які виїжджають за кордон. Для виїзду за кордон потрібно потрапити до системи “Шлях”, звернувшись до Мінінфраструктури або обласної військової адміністрації.

Скільки українців порушили терміни перебування за кордоном та не повернулися додому наразі не відомо.

За даними системи Опендатабот, на початку березня 2023 року за “загальною процедурою” видали понад 1,27 млн дозволів на виїзд чоловіків за кордон.

Стосовно виданих дозволів на виїзд за кордон – більшість з них була видана у бізнесових справах – понад 1,1 мільйона. Також 170 тис дозволів видали на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.

Аналітики зазначають, що понад третина дозволів для бізнесу була видана з листопада минулого року до лютого 2023 року включно. Щодо виїздів за гуманітарною допомогою – станом на останні три з половиною місяці, було видано 70 тисяч дозволів, і цей процес відбувається досить стабільно.

Чоловіки мають право виїжджати за кордон з гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, і можуть перебувати поза межами України протягом 30 днів. Також їм дозволено виїжджати за кордон по бізнес-справах, приміром, для перевезення людей або вантажів, а термін перебування в інших державах в такому разі дорівнює 45 дням.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору