Інформатор Коломия

ВЛАДА

Спасти не можна знищити: як активісти Коломиї пропонують врятувати озеро

Мешканці приватних будинків біля Шевченківського озера не перший рік намагаються достукатися до влади. Вони мають простий і недорогий план порятунку водойми, але він чомусь не пасує ратуші.

Інформатор зустрівся з активістами та рибалками, які просять допомогти зберегти озеро без шкоди для екології.

Непомітно, проте невблаганно міське Шевченківське озеро в Коломиї міліє. А відтак від берега затягує водоростями, особливо в місці, де був шлюз. Тут після повені велика вода нанесла намулу, утворилась мілина, на якій розрослося латаття.

Озеро велике: почистити будівельною технікою – справа непроста та ще й коштовна. А поки влада зволікає, водойму бере у полон латаття, уже навіть утворився додатковий острівець посередині.

До теми: Активісти не дали зрізати на міському озері дерева і готові відстоювати цю землю

Місцеві чоловіки дійшли логічного і простого рішення: запустити у озеро джерельну воду, таким чином температура води у водоймі впаде, а рівень – підніметься. Латаття не виживе за таких умов, відтак озеро очиститься. А крім того протічна вода дасть змогу розмножуватись у цих водах рибі.

Чоловіки називають такий варіант економним і бюджетним.

За 800 метрів вище озера – джерельна вода Кляштору. Зараз її запускають просто у каналізаційну систему. А можна прокласти трубу до озера, облаштувати тут мальовничий водопад і місце, де коломияни зможуть набирати чисту джерельну воду.

Зараз серед активістів – понад 300 людей. Основу активу становлять Ігор Урдейчук, Володимир Матейчук та Богдан Повшенюк. Чоловіки склали свої пропозиції, намалювали ескіз, як це буде виглядати.

Тричі зустрічалися з міським головою Богданом Станіславським, але результатів не було. Мер Коломиї щиро не розуміє, що цим людям за цікавість до озера, коли їхні хати набагато дальше від нього.

 

Активісти стверджують, що у ратуші мають інші плани на Шевченківське озеро. Вони планують масштабний проєкт будівництва гідроспоруд, які будуть запускати воду з Пруту в озеро. Ці роботи мав би регулювати КП “Коломияводоканал” і вартість їх сягне мільйонів гривень. Натомість запуск джерельної води – в сотні разів менше.

Така ідея згубна, кажуть активісти озера, адже раз на кілька років Прут перетворюється на стихію і наслідки виливу ріки в озеро ніхто не може прорахувати. Вал ґрунту з піском може назавжди засипати озеро.

Закликаємо владу міста знайти час для зустрічі та конструктивної розмови з активістами відновлення Шевченківського озера. Усіх небайдужих коломиян запрошуємо у групу, де триває обговорення дій по збереженню водойми. Долучитись можна ТУТ

 

Дивитись пряме включення із зустрічі з активістами:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

Наталка Сандецька

Нагору