Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Всесвітній день сну та інші свята 17 березня

У п’ятницю, 17 березня 2023 року, триває 387 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 291 день. Нині іменини святкують власники таких імен: Василь, Данило, Яків, В’ячеслав, Григорій, Юрій, Аркадій, Стратон, Георгій, Юлія.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День мобілізаційного працівника (День військкоматів). Має за мету висловити подяку за важливу й відповідальну працю – організацію мобілізації, комплектування військ тощо. Подію започатковано 22 серпня 2000 року. Спочатку дата святкування була 14 вересня, на честь переформування мобілізаційного управління у 1993 році. У 2016 році день свята змінили у зв’язку з першою масштабною мобілізацією, яка відбулась саме 17 березня на початку російської агресії (2014 рік).

День Святого Патрика. В цей день кожен може відчути себе ірландцем — якщо не за народженням, то за духом. Вшановують святого не тільки в Ірландії, а й в багатьох інших країнах, особливо там, де є ірландська діаспора. Святий Патрик — християнський єпископ та місіонер, але найбільше його знають як покровителя Ірландії. Про цього святого існує багато легенд — вважають, що саме він приніс в Ірландію християнство та позбавив цю країну від змій. Спершу пам’ять Святого Патрика вшановували суто в релігійному контексті, але згодом святкування перетворилося ще й на світську подію з культурним та комерційним значенням.

Всесвітній день сну. Сон є однією з незаперечних фізіологічних потреб людини, таких як їжа, вода чи рух. Тільки завдяки здоровому сну організм може отримати повноцінне відновлення — як у фізичному, так і в психічному плані. Проте люди часто недооцінюють значення сну для свого здоров’я та благополуччя і жертвують ним заради роботи чи інших обов’язків. Для розповсюдження інформації про всі аспекти цієї важливої біологічної функції, включно з проблемами, пов’язаними з її порушеннями,  Всесвітньою федерацією сну в 2008 році засновано Всесвітній день сну. Він відзначається щорічно в п’ятницю, що передує весняному рівноденню, тобто в 2022 році цей день припадає на 18 березня.

Історичні події: 

1917 — у Києві створили Українську Центральну Раду.
1917 — у Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем’єр-міністром росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).
1937 — у СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.
1939 — в Карпатах на Верецькому перевалі поляки розстріляли від 500 до 600 полонених січовиків, переданих їм угорцями.
1940 — у СРСР випробували перший танк Т-34, розроблений конструкторським бюро танкового відділу Харківського заводу № 183.
1943 — Трагедія села Ремель — один із найбільших воєнних злочинів на території України.
1945 — під проводом генерала Павла Шандрука утворено Український Національний Комітет, політико-громадський центр, що відстоював перед німецькою владою українські інтереси.
1951 — Українська Повстанська Армія (УПА) закликала США допомогти їй у боротьбі з СРСР.
1972 — у Києві створили Інститут книги та друкарства.
1980 — англійський парламент проголосував за бойкот московської Олімпіади.
1995 — Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму.
1999 — Динамо (Київ) обігравши Реал Мадрид з рахунком 2-0, вийшло до півфіналу Ліга чемпіонів УЄФА 1998—1999.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору