Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ліні Костенко сьогодні виповнилось 93 роки: цитати й цікаві сторінки з життя загадкової поетки

Вперта, прямолінійна і неймовірна жива Ліна. Її вірші розтягали на цитати, а тим часом своє приватне життя поетка стереже від зухвалих очей, хоча у віршах її любов така оголена і справжня, що хочеться зачитувати їх своїм коханим.

Інформатор розповість вам найцікавіше про легендарну Ліну Костенко у її 93 день народження.

Дитинство Ліни припало на роки ІІ світової війни. Свій перший вірш вона написала в окопі.

Мій перший вірш написаний в окопі,
на тій сипкій од вибухів стіні,
коли згубило зорі в гороскопі
моє дитинство, вбите на війні.

Вірш, написаний Ліною на стіні окопу стер вибух. Коли ми читали про це в підручниках, то воно задавалось нам таким далеким, таким, яке не можу повторитися. Вбите на війні дитинство особливо щемко дзвенить сьогодні українцям…

Її батька засудили як “ворога народу”

Батько поетеси, педагог і поліглот Василь Костенко самотужки опанував 12 мов і викладав у місцевій школі ледь не всі предмети. У 1936 році його як “ворога народу” засудили на 10 років концтаборів.

Існує легенда, що, коли до нього прийшли з обшуком енкаведисти і сказали: “Показуй, де ти ховаєш зброю”, Костенко усміхнувся і кивнув на колиску: “Отам”. Там у колисці спала маленька Ліна.

Її вірші заборонені до друку на території всього Радянського Союзу

Перші збірки Ліни Костенко принесли славу молодій поетці. Натхнена успіхом, Костенко пише все сміливіші тексти, в яких уряд країни побачив спроби протидіяти існуючому політичному режиму. Серед розкритикованих та не випущених до друку творчостей народної улюблениці такі книги: збірка «Зоряний інтеграл» (1962 р.), «Княжа гора» (1972 р.) та інші.

Сучасники розповідають, що цілком імовірно йшлося лише про одну поезію про Україну, яка не догодила тим, що була “недостатньо радянською”.

На довгі роки «з радарів» радянського читача зникають не лише унікальні твори поетеси.

16 років писала “в шухляду”

І збірок більше не було. На ім’я Ліни Костенко наклали табу у видавничому світі й вона змушена була писати у стіл 16 років.

Так історичний роман у віршах “Маруся Чурай”, шедевр української і світової літератури, за який Костенко в 1987 році отримала Шевченківську премію, пролежав нікому не відомим цілих 6 років.

Кидала квіти засудженим дисидентам

Ліна Костенко була однією з лідерок шістдесятницького руху та приходила на суди до дисидентів, яким інкримінували “антирадянську діяльність та пропаганду”.

Пам’ятним став суд у Львові над братами Михайлом та Богданом Горинями. Тоді з Києва на закрите засідання приїхала ціла делегація української інтелігенції, серед якої були Іван Драч, В’ячеслав Чорновіл, Микола Холодний та Ліна Костенко. І хоч уплинути на вирок вони не могли, моральне значення їхнього протесту було величезне, згадував В’ячеслав Чорновіл:

“Ліна Костенко й Любов Забашта задумали… записати вирок. “Громадськість” буквально насильно відібрала в них ці записи. А ще Ліна Костенко після вироку кинула засудженим квіти.

Цілком прямолінійна і прозова

У 2010 році Ліна Василівна все ж таки вирішила спробувати себе в ролі прозаїка, випустивши, майже через 20 років перерви книгу «Записки українського божевільного». Книга викликала досить великий резонанс і навіть була перекладена іноземними мовами.

До теми: А щоб їм повилазило: чим корисні матюки в часі війни

Трішки приватного

Ліна Костенко пов’язувала себе узами шлюбу двічі – вперше ще у студентстві з польським письменником Єжи-Яном Пахльовським, якому народила чудову доньку Оксану. Не наважившись слідувати за чоловіком на його батьківщину — у Польщу — Костенко, яка не звикла губитися на тлі життєвих подій, негайно розірвала стосунки. Другим чоловіком поетеси став Василь Цвіркунов, який на той час був керівником кіностудії Довженка. Ліна була закохана до запаморочення, незважаючи на життєвий досвід і досить дорослий вік, подружжя захопилось одне одним як діти. Костенко навіть сина назвала на честь чоловіка Василем. Втративши чоловіка у 2000 року, Ліна Василівна більше не виходила заміж.

Її інтимна лірика – влучна і наскрізь відверта.

Коли буду я навіть сивою,
і життя моє піде мрякою,
я для тебе буду красивою,
а для когось, може, й ніякою.

Відмовилась від звання Героя України

Ліна Костенко свого часу відмовилася від звання Героя України, назвавши його «політичною біжутерією», нагадавши, що покликання письменника насамперед писати.

Планета Ліни

у 2015 році на честь видатної української письменниці та поетеси було названо планету. Так, нова планета Сонячної системи №290127 отримала назву Лінакостенко

Цитати  Ліни Костенко

Настала якась собача старість ідей. Ніхто нічого не хоче. Ніхто ні за що не бореться. Тільки наші політики за владу над нами.

А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

Скільки нас, людства, вже є на планеті? Мільярдів шість? І серед них українці, дивна-предивна нація, яка живе тут з правіку, а свою незалежну державу будує оце аж тепер.

Вічна парадигма історії: за свободу борються одні, а до влади приходять інші. І тоді настає лукава, найпідступніша форма несвободи, одягнута в національну символіку, зацитькала національним пафосом, вдекорована атрибутами демократії.

Поки що я можу з жахом сказати: докотили Україну до прірви і поки не з’явиться ота цивільна відвага в людях, доти вона так і буде ця Україна — декоративна. Незалежність ворушить «вусами уві сні».

У кожної нації свої хвороби. У росії — невиліковна.

І все на світі треба пережити, бо кожен фініш — це по суті старт. І наперед не треба ворожити, і за минулим плакати не варт…

Страшні слова, коли вони мовчать.

Любов – це насамперед відповідальність, а потім уже насолода, радість.

Важко любити розумну жінку. Завжди боїшся впасти в її очах. Жінка втрачає на інтелекті, лише коли закохана. Так що бажано стабільно підтримувати в ній цей стан.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору