Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 25 березня

У суботу, 25 березня 2023 року, триває 395 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 283 дні. Нині іменини святкують власники таких імен: Марія, Олександр, Володимир, Григорій, Дмитро, Іван, Іван, Костянтин, Симеон, Сергій.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

Всесвітній день ретроспективи (World Retrospective Day) щороку відзначається в різні дні, або в лютому, або в березні, і цього року – 25 березня. Його було створено, щоб підкреслити важливість ретроспектив як практики.

Слово «ретроспектива» (з латинської «retrospectare») означає «озиратися назад». Тому термін «ретро» використовується для позначення всього, що вже в минулому. Однак Всесвітній день ретроспективи було засновано, щоб підкреслити важливість і цінність ретроспектив, коли мова заходить про впровадження гнучких принципів або структур.

Вперше ця подія була відзначена 6 лютого 2018 року, мало відомо про її засновників (залишилася лише сторінка спільноти у Facebook). Однак цей рух набув популярності в усьому світі, оскільки багато коучів, тренерів, консультантів та інших волонтерів долучилися поширення практики проведення ретроспектив.

День читання Толкіна (Tolkien Reading Day) — це щорічна подія, присвячена творчості Дж.Р.Р. Толкіна, відомого автора «Володаря кілець» і «Хоббіта». Цей день, який відзначається щороку 25 березня, присвячений любові до літератури, фентезі та творчості Толкіна.

Цей день був заснований Товариством Толкіна у 2003 році, щоб заохотити шанувальників читати та цінувати твори автора, а також сприяти використанню книг Толкіна в освіті та бібліотеках. Дата 25 березня обрана товариством не просто так, а є датою падіння Володаря Перснів (Саурона) і падіння Барад-дуру.

25 березня гурмани та любителі солодкого в усьому світі відзначають дуже смачне свято, яке називається Міжнародним днем вафель. Відомо, що першими вафлями ласували ще мешканці Стародавньої Греції. З тих часів десерти з «печивом у кліточку» розвивалися, з’являлися нові рецепти. Спокусливо ароматні, надзвичайно смачні та з хрусткою скоринкою вафлі є вишуканим десертом, який полюбляють та випікають в усьому світі. До речі, американці мають власне свято вафель, називається воно Національним днем вафель та відзначається 24 серпня.

25 березня кожного року Україна відзначає професійне національне свято – День Служби Безпеки України. Подію започаткував Леонід Кучма 22 березня 2001 року. Дата святкування обрана на честь затвердження закону про Службу Безпеки України в 1992 році.

Перехід на літній час

Щорічно навесні українці переводять свої годинники на годину вперед.

Година Землі – це міжнародна акція, ініційована Всесвітнім фондом природи WWF, під час якої люди, організації та комерційні установи на одну годину вимикають зайве освітлення й електроприлади як символ їх єднання і прихильність до збереження планети.

Вперше Година Землі була організована Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald у 2007 році. Вона стартувала у Сіднеї. Тоді рівно на годину погасли вогні у понад 2 млн будинків і підприємств як демонстрація своєї позиції щодо зміни клімату.

Цей день в історії:

В 1954 році компанія RCA випустила перший масовий кольоровий телевізор.

У 1807-му почались регулярні перевезення по залізниці Свонсі та Мамблза (Велика Британія). Вона стала першою залізницею з регулярними пасажирськими перевезеннями.

1857 року вперше сфотографували сонячне затемнення.

1993 року було створене центральне бюро Інтерполу України.

1998-й — у Нью-Йорку американці Марко й Роберта Грісволд встановили світовий рекорд тривалості поцілунку — він тривав 29 годин без єдиної перерви.

Однак, найдовший поцілунок,який занесений до Книги рекордів Гінесса, тривав 17 днів 10 годин і 30 хвилин. Переможці загриміли в лікарню з виснаженням організму. Після виписки їх шляхи розійшлися і більше не перетиналися. І ще один рекорд:американець А. Е. Вольфрам з Міннесоти за 8 годин поцілував 8001 чоловіків. Це дійство відбувалося 15 вересня 1990 року, під час фестивалю, що проходив у його штаті. Таким чином, він ухитрявся цілувати нову людину через кожні 3,6 секунди.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору