Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вітаємо нацгвардійців з професійним святом

У відновленій після революції в Російській імперії Україні службу безпеки несла спершу міська та повітова міліція, за гетьманату – державна варта, а за Директорії – знову міліція. 1919 для тієї ж служби створено незалежне формування під назвою «Кіш для охорони республіканського ладу». Нинішні нацгвардійці несуть службу і на передовій, і в тилу, дбаючи про безпеку України та українців.

Інформатор вітає Національну гвардію України з професійним святом і пропонує дізнатися більше про історію її створення.

1920 організовано жандармерію. У зв’язку з цим видано «Тимчасову загальну інструкцію служби для жандармерії», затверджену військовим міністром УНР 24 вересня 1920.

Тим часом ще в липні 1919 року тут на наших теренах, за Збручем, Державна Жандармерія перетворилась на «Народну Сторожу», щоб не дратувати населення Центральної і Східної України пригадкою про злопам’ятну російську жандармерію.

Із професійних і пробних жандармів створено 8 відділів «Народної Сторожі», що несли службу безпеки й допоміжну військову службу в районі розташування УГА. Після катастрофи УГА частина Державної Жандармерії вступила до Дієвої Армії УНР, інші опинилися в полоні або в таборах інтернованих в Чехословаччині.

Рішенням державного секретаріату військових справ 24 березня.1919 створено при залізничній військовій управі жандармерію, яка виконувала службу безпеки на залізницях.

Сьогодні Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, яке входить до системи МВС України.

У співпраці з правоохоронними органами діяльність НГУ спрямована також на забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій. Національна гвардія України у взаємодії зі Збройними Силами України бере участь у відсічі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.

Ми впевнені, після перемоги наші козаки допоможуть історикам проаналізувати й вивчити історію Російсько-української війни. І нехай це станеться якомога швидше!

У бойових підрозділах НГУ несуть службу десятки коломиян та мешканців нашого району.

Згадаймо історії тих нацгвардійців, яких втратили в цій війні:

Мирона Забарила

Володимира Островського

Миколи Мальцева

Романа Фурика

Світла пам’ять нашим захисникам. Хай їхня жертва ніколи не будуть забутими. Щирі співчуття рідним і близьким наших Героїв.

Нагору