Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

29 березня: яке сьогодні свято

У середу, 29 березня 2023 року, триває 398 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишився 281 день. Нині іменини святкують Іван, Олександр, Трохим, Денис, Роман, Юліан, Омелян, Савин і Павло.

Інформатор розповість чим прикметна сьогоднішня дата.

Всесвітній день фортепіано об’єднує прихильників цього музичного інструменту по всьому світу. Серед завдань цього свята – звернути увагу на красу звучання фортепіано та заохотити музикантів різного віку та різного рівня та здібностей грати у громадських приміщеннях.

День фокусника (День диму і дзеркал). Щорічно 29 березня фокусники відзначають власне професійне свято.

День народження Кока-коли. Щорічно 29 березня власний день народження святкує популярний газований напій – Кока-кола, бо саме цього дня у 1886 році американський фармацевт Джон Пембертон приготував напій з листям коки як ліки проти головного болю. Власне, на основі такого відвару, який Пембертон спочатку називав Кокою та французьким вином (через додавання вина), в підсумку утворилась відома всьому світові Кока-кола.

День народження Кока-коли

29 березня кожного року православна церква вшановує пам’ять святого мученика Савина Єрмопольського. В народі цей день називають Савиним чи Візковим,  тому що раніше в цей час зазвичай готували вози до літа: оглядали, ремонтували, мили. Після зникнення снігу сани вже не підходили для дорожніх переміщень, їх заміняли на вози.

Історичні дати: 

1864 — у Народному домі у Львові відбулася перша вистава першого в Галичині професійного українського театру (заснований товариством «Руська Бесіда»)
1933 — після нелегальної поїздки Радянським Союзом валлійський журналіст Гарет Джонс випустив прес-реліз, у якому заявив про Голодомор в Україні
1967 — арешт діячів Українського Національного фронту (УНФ) Дмитра Квецька, Зеновія Красівського, Михайла Дяка, Ярослава Лесіва
1991 — у Києві відбувся перший вечір поетичної групи «Бу-Ба-Бу» (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак).
1998 — Парламентські вибори в Україні 1998

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору