Коломия До сайту

Платні парковки проти тротуарів: в чому небезпека для пішоходів на вул. Шухевича в Коломиї

На вулиці Шухевича частина тротуарів віддавна була зайнята місцями для паркування на двох ділянках. Одну міським коштом оплатили за “благоустрій тротуарів”, а по факту облаштували платний майданчик для парковки. На іншій – просто встановили знак.

Інформатор розбирався в ситуації.

Наразі складно навіть допитатися, за котрі місця водії платили, а за котрі ні. Проте від кінця осені на ділянці вулиці Шухевича від ринку “Прут” до заїзду на оптовий ринок – платне паркування.

Облаштування тротуару-парковки біля редакції “Вільного голосу” вартувало місто майже 195 тис грн. Машини ставили тут і до цього. Роботи тривали з кінця осені, хоча закупівлю оприлюднили 9 грудня. Чому облаштування майданчика для зупинки авто назвали ремонтом тротуару – невідомо. До слова, неозброєним оком уважним коломиянам видно, що після цих робіт частину тротуару відкраяли.

Деталі: У Коломиї заплатили за тротуар, а зробили стоянку за майже 195 тис грн

Тротуар чи ні?

Ще цікавіша ситуація із сусіднім майданчиком для паркування, який простягається вздовж. Автівки тут залишають десятиліттями, даних точних нема, але від 90-х років тут уже була парковка. Про це свідчить і табличка, яка досі висить ближче до перехрестя вул. Шухевича. Чи збирали за паркування тут кошти і якщо збирали, то хто, – це питання, яке потребує довгих пошуків для дослідження.

До теми: Платні парковки за задумом влади Коломиї мали б розвантажити центр міста

Проте від кінця 2022 року тут стоїть знак платного паркування. Від пішоходів автівки нічого не відділяє.

Рухаючись від вул. Мазепи по лівій стороні пішохід змушений або переходити дорогу у невстановленому місці, або ж заходити на старий базар. Є ще й третій варіант, і так наші пішоходи найчастіше й роблять – просто проходять між базарним парканом і рядом припаркованих машин. А тепер згадаймо трагедію на вул. Грушевського 24 лютого 2023 року. Через необережне паркування загинула жінка, яка просто йшла тротуаром, її чоловік також отримав важкі травми опорно-рухового апарату.

Якщо ця частина тротуару на Шухевича більше не пішохідна зона, то де пішохідний перехід. А якщо все ж таки це тротуар, то де ж бордюр чи загорожа, яка убезпечить пішоходів від автівки, яка паркується?

До теми: Майже по всій довжині вул. Валової платне паркування, а знаки – посеред тротуару

Куди давати гроші?

Коли наші журналісти фотографували цю ділянку, зустріли старшого чоловіка, який кружляв тут у пошуках способів заплатити за парковку. Справа в тому, що на розі вул. Сагайдачного-Шухевича термінал встановлений, але він не увімкнений. Є мобільне паркування, але у чоловіка кнопковий телефон.

Найближчі термінали ми віднайшли у додатку CarP на вул. Стуса та біля Ліцею №1, але такої інформації людина без смартфону і знання, що, де і як шукати, точно не віднайде.

До теми: Тротуар чи парковка? На вул. Верещинського автівки постійно перегороджують дорогу пішоходам

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.