Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

13 квітня – яке сьогодні свято?

У четвер, 13 квітня 2023 року, відзначають різні свята та події. В Україні триває 414-й день війни. До Нового року залишилося 262 дні. Іменини сьогодні святкують Анна, Веніамін, Іван, Інокентій, Йосип.

Детальніше про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

Чистий четвер – це свято, що відзначається християнами щороку у четвер перед Великоднем. Цей день має особливе значення для православних народів, символізуючи очищення через миття тіла та прибирання в оселі.

Міжнародний день подяки рослинам. Свято з’явилось на початку 21 століття. Окрім величезної користі, рослини дарують людству естетичне задоволення від вирощування та милування ними. Адже квіти, дерева, кущі позитивно впливають не тільки на фізичне, а й на психологічне здоров’я.

Всесвітній день рок-н-ролу — свято неофіційне, проте цей факт не заважає музикантам та меломанам різного віку щороку відзначати його 13 квітня.  Цей день об’єднує всіх однодумців, які вважають рок-н-рол вічно живою музикою, а також важливим культурним явищем.

До теми: Рок-н-рол, Гендрікс і дядя Вася: як нині поживає “Катрін” в Коломиї

Міжнародний день спеціальних бібліотек — це день, присвячений відзначенню внеску спеціальних бібліотек та інформаційних фахівців у всьому світі. Цей день відзначається у другий вівторок квітня щороку. Спеціальні бібліотекарі є експертами в певній предметній галузі та надають спеціалізовані інформаційні послуги своїм організаціям, клієнтам або користувачам. Такі спеціалісти працюють у різних середовищах, включаючи корпорації, державні установи, дослідницькі установи, некомерційні організації та бібліотеки. З 2009 року назву події було замінено на Всесвітній день інформаційної етики.

Історичні дати:

1928 — у Києві відбулася прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».
1990 — Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за убивство в Катинському лісі (1940) кількох тисяч польських офіцерів (злочин, в якому раніше СРСР звинувачував нацистів).
1991 — гурт «Londonbeat» очолили американський чарт, на вершину хіт-параду забралася їхня пісня «І’ve Been Thinking About You».
2012 — Верховна Рада прийняла Кримінальний процесуальний кодекс України.
2014 — в.о. Президента України Олександр Турчинов оголосив Антитерористичну операцію на сході України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору