Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

14 квітня: який сьогодні день?

У п’ятниця, 14 квітня 2023 року, відзначають різні свята та події. В Україні триває 415-й день війни. До Нового року залишилося 261 день. Іменини сьогодні святкують Аврам, Юхим, Макарій, Марко, Гордій, Марія.

Детальніше про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

У п’ятницю перед Великоднем віряни відзначають найскорботніший день в християнському календарі – Велику п’ятницю (також її називають Свята або Страсна п’ятниця). Адже саме в цей день відбулося розп’яття Ісуса Христа на хресті.

Страсна п'ятниця

День високих досягнень. Метою події є залучення людства до звершення нових значущих справ, досягнення кращих результатів, прагнення до успіху. День високих досягнень – чудова можливість наважитись на щось кардинальне та грандіозне, перестати нарешті задовольнятись малим та зробити крок до власної мрії.

Всесвітній квантовий день — це подія, яка відзначає прогрес і потенціал квантової науки та технологій, проходить 14 квітня кожного року, є ініціативою вчених-квантологів із понад 65 країн, яка спрямована на сприяння розумінню громадськості квантової науки та квантових технологій у всьому світі.

Всесвітній фестиваль вівсянки (World Festival of Oatmeal). У 2022 році дата святкування припадає на 8 квітня. Подію започаткував працівник місцевого супермаркету Білл Хантер, який помітив активний продаж вівсянки в Сент-Джорджії та вирішив розповісти про це світові, а також нагадати американцям про важливість здорового харчування.

Всесвітній фестиваль вівсянки

Міжнародний день воротаря.

День “Подивіться на небо”. Цього дня всі просто зобов’язані милуватися красою над головою. У цей день ми всі можемо сподіватися на гарну погоду та на можливість споглядати на простір над небокраєм.

Міжнародний день раптового сміху. Щорічно 14 квітня відзначається досить нетипове й поки що маловідоме свято. Подію вигадав оратор та письменник Іззі Гезелл у 1997 році. Свято мету нагадування людству про користь щоденного щирого сміху та залучення до проявлення власних емоцій.

Міжнародний день раптового сміху

Історичні дати: 

1929 — ректором Львівської Богословської академії став Йосип Сліпий.
1930 — на екрани вийшов фільм режисера Олександра Довженка «Земля».
1940 — на Західній Україні у священників вилучили книги реєстрації шлюбів.
1970 — на американському пілотованому космічному кораблі «Аполлон-13» сталася аварія під час польоту до Місяця.   Г’юстоне, у нас проблема!;
2014 — офіційний початок АТО на сході України.
2022 — знищення флагмана Чорноморського флоту ВМФ Росії крейсера «Москва».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору