Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Страсна п’ятниця: історія найскорботнішого дня та як його провести

В 2023 році Страсна п’ятниця припала на 14 квітня. Цей день християни вважають найскорботнішим у році, адже він присвячений передсмертним стражданням та страті Ісуса Христа.

Інформатор дізнавався історію та заборони Страсної або Великої п’ятниці.

Історія

Римський правитель Понтій Пілат засудив Ісуса до розп’яття на хресті. Це вважалось найганебнішою стратою. Так страчували розбійників, убивць, бунтівників і злочинних рабів. Поряд з Христом по обидва боки розіп’яли двох розбійників. Біблія пише, що Ісуса стратили на горі Голгофі за Єрусалимом. Коли ж розпинали Його, Він молився за Своїх мучителів, говорячи: «Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять». При хресті Спасителя стояли Матір Його, апостол Іван, Марія Магдалина і ще декілька жінок, які вшановували його. Під час страждань Спасителя на Голгофі сталося знамення. З тієї години, як Спаситель був розп’ятий, сонце затьмарилося і настала темрява всією землею, і тривала до самої смерті Спасителя.

За євангельським вченням, Ісус віддав своє життя, щоб спокутувати всі гріхи людства.

Як поводитись у Страсну п’ятницю

Цього дня не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Довкола церкви тричі іде обхід з Плащаницею.

В Страсну п’ятницю віруючі переважно зберігають суворий піст. Сідають до столу тільки, повернувшись із церкви. Обідають лише хлібом та овочами, адже навіть риби їсти в цей день не можна. У цей страсний день не можна ні шити, ні рубати дров, ні співати. Господиням дозволялось тільки пекти паски та садити капусту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору