Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Взаємоподяка: у музей Квітки Цісик в селі Ліски військові передали прапор Едельвейсів і отримали подарунки

18 квітня у селі Ліски військові 10 гірсько-штурмової бригади зустрілись із засновником та директором музею Квітки Цісик, аби передати свій прапор. Натомість отримали прапор від громади села для захисників на передовій.

Інформатор був на зустрічі й з вами ділиться.

Ініціатором такої зустрічі був громадський активіст Павло Уграк. Військові відвідали музей, навіть спробували грати на давньому фортепіано Цісиків, вручили відзнаку засновнику закладу – Ярославу Ясінському. А для громади села за підтримку, волонтерство і сумлінну службу Україні в лавах 10 гірсько-штурмової бригади передали прапор Едельвейсів.

Нагадаємо, Що Коршівська громада втратила у цій війні вже семеро молодих і вірних своїх синів. Це Михайло Тринога, Микола Венгренюк, Микола Бойчук, Павло Ігнатюк, Михайло Кішак, Володимир Кобилянський, Василь Гірчовський, Василь Ткачук, Олександр Ніньовський.

Вічна і світла пам’ять нашим полеглим захисникам. Щирі співчуття

Музей Квітки Цісик розташований на узвишші, яке в народі називають Циганська гора. Кажуть старожили, що це місце сили. Цікаво і те, що тут також бував і Андрій Шептицький, принаймні саме про це свідчить пам’ятна таблиця на стіні будівлі.

Раніше у цьому столітньому будинку була школа, і керував нею Ярослав Ясінський. Ще у 70-х, коли в селі збудували нову школу, він викупив цей будинок  і потім роками збирав старожитності, матеріали про село, його відомих мешканців, їхні фото та речі побуту.

Ясна річ, найбільш знаними вихідцями з Лісок є родина Цісиків. Так постав тут Музей Квітки Цісик.

Знаємо, що Квітослава (або як її називали на американський манір Кейсі) народжена у США.

Батько співачки та її талановитої сестри-піаністки Марії під час ІІ світової війни потрапив до табору переміщених осіб у Німеччині, а 1949 року уже з власною сім’єю перебрався до США.

До теми: Коломийський театр дав прем’єру вистави про Квітку Цісик

Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років і до кінця життя вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі.

Від родинного дому Цісиків в Лісках лишився тільки фундамент. Проте до епідемії та війни тут щороку відбувались фестивалі Квітки Цісик.

Ярослав Ясінський, зворушений приїздом військових, дуже дякував едельвейсам і всім захисникам за оборону країни, навіть не стримав сльози. Військовослужбовці заспокоювали: все буде гаразд, після перемоги тут ще лунатиме пісня Квітки, за те і боремось.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору