Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийський театр дав прем’єру вистави про Квітку Цісик

Найдавніший театр Галичини має щастя приймати у своїй головній залі дуже вдячних глядачів. 26 березня у драмтеатрі відбулась прем’єра вистави “Квітка” про життя незабутньої Квітослави Цісик. Відома українська співачка в діаспорі Квітка Цісик за задумом режисера Валерія Нєвєдрова представлена досить сентиментальною та ідеалізованою, а проте зал співпереживав, аплодував і дарував квіти.

Інформатор побував на прем’єрі і ділиться враженнями.

П’єса “Квітка” написана у співавторстві Валерія Нєвєдрова з Олегом Миколайчуком-Низовцем. Було декілька варіантів, але Валерій наполіг саме на коломийському, щоб нагадати коломиянам про давні зв’язки відомої родини з нашим містом і з коломийським театром зокрема.

Нагадаємо, шо дідусь Квітки Цісик походив із села Ліски. Батько співачки та її талановитої сестри-піаністки Марії під час ІІ світової війни потрапив до табору переміщених осіб у Німеччині, а 1949 року уже з власною сім’єю перебрався до США.

Вистава зосереджена на часі, коли Кейсі (Квітка) дізнається про свій страшний діагноз. Лікарі дали їй тільки 3 місяці, а проте вона прожила 6 років. Дівчина зібралась силами і вирішила залишити по собі звукозаписи українських народних і поп-пісень.

Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років і до кінця життя вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі.

Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто, у кілька разів більше, ніж населення Землі.

  А ще Квітослава співала на бек-вокалі у Вітні Г’юстон та Майкла Джексона. Також її запрошували для участі в записах своїх альбомів відомі співаки – Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінд Ронстад, Роберт Флек. Але про це у виставі не йдеться.

У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус». Пісня також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року».

Натомість оказія із “вкраденим “Оскаром”, коли через конфлікт з режисером її ім’я вирізали із титрів, – один із ключових епізодів вистави Коломийського театру.

Дещо несподіване рішення зустрічаємо і з вбранням головних героїв: Кейсі і Кедді. Замість добротних, модних на той час денімів з високою посадкою і вільним кроєм – еластичні облягаючі джинси-скіні. А ще разить “український стрій” – поєднання квітчастого атласу, тканого полотна та масивного вінка зі штучних квітів.

Читайте також: Репутація як запорука щастя: відгук на виставу Коломийського драмтеатру “Мораль пані Дульської”

Режисер Валерій Нєвєдров розповів, що раніше ставив моновиставу  “Я – Квітка” для театру І. Франка, і вона мала успіх.

Для Коломийського драмтеатру він вирішив вийти з формату однієї ролі: увів ще коханого Едді, рідню співачки, запального продюсера і навіть образ Володимира Івасюка.

Ключові моменти з життя головної героїні передав через діалоги Квітки з покійним батьком і матір’ю.

До теми: Вистава з тягарем досвіду: Коломийський драмтеатр презентував нову роботу “Час ще є”

Власне, вистава означена як мультимедійна, бо у п’єсі використані оригінали звукозаписів Квітки Цісик, а на задньому плані дію і музику супроводжує відеоряд. Для цього театр закупив відеопроектор.

Поетичний ряд до вистави взятий з п’єси “Квітка Цісик. Туга за Україною” Тетяни Череп-Пероганич.

Головну роль зіграла тендітна Ольга Якубів, а її коханого – Артур Філімонов. Їхні діалоги – наскрізь гіперболізовано-чуйні, часом далекі від реальних, мало предметні й завжди схвильовані. Але із задумом режисера не посперечаєшся.

Зрештою, “Квітка” від театру Озаркевича – це можливість дізнатися трохи більше про творчість відомої співачки, її світ переживань і чисто людську трагедію.

Наступна вистава “Квітка” запланована на 2 квітня.

До теми: Нареготалися всмак: як коломийський театр давав прем’єру

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору