Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 25 квітня

У вівторок, 25 квітня 2023 року, в Україні триває 426-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 260 день. Іменини сьогодні святкують Василь, Давид, Іван, Ісаак, Ярослав та Марк.

Що святкують в Україні та світі розкаже Інформатор.

Щорічно останньої неділі квітня відзначаємо пам’ятну дату – Всесвітній день поріднених міст. Подію започаткували у 1963 році. Мета – збереження дипломатичних добросусідських зв’язків між країнами, залучення до мирного співіснування.

Щорічно 25 квітня відзначається молода пам’ятна дата – Міжнародний день делегата. Дату святкування обрали на честь дня проведення вирішальної та найчисельнішої конференції з наміром створення ООН за участю 51 країн світу, яка відбулась цього дня у 1945 році. Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2019 році.

25 квітня кожного року відзначається творче професійне свято – День перукаря. Це свято має за мету подяку майстрам за їхню творчу, відповідальну й нелегку працю, яку вони виконують задля того, аби зробити нас кращими й щасливішими.

Щорічно 25 квітня відзначається екологічна подія – Всесвітній день пінгвінів. Дата святкування обрана на честь дня початку міграції тварин на північ задля продовження роду.  Мета – привернення уваги людства до важливості збереження пінгвінів як тваринного виду, наголошення на загрозі зникнення пінгвінів, яка певною мірою пов’язана з людською діяльністю, залучення різноманітних організацій до подолання проблеми.

Щорічно 25 квітня планета відзначає наукове свято – Міжнародний день ДНК. Дата святкування обрана на честь дати опублікування в британському журналі Nature інформації щодо відкриття макромолекули ДНК, яке відбулось саме цього дня у 1953 році. Подію вперше відзначили у 2003 році.

25 квітня кожного року відзначаємо важливу подію – Всесвітній день боротьби проти малярії. Урочистий день започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я у 2007 році. Дата святкування обрана на честь Дня боротьби з малярією в Африці, який святкується цього ж дня.

Цей день в історії:

  • 1901 — в штаті Нью-Йорк вперше у світі введені автомобільні номери.
  • 1915 — розпочалась десантна операція британських і союзних військ на Галліполійський півострів. Турецькі війська були заскочені зненацька.
  • 1918 — війська Кримської групи Окремої Запорозької дивізії Армії УНР П.Болбочана звільнили від червоних Бахчисарай у Криму.
  • 1920 — з наступу об’єднаних польсько-українських військ на Київ почалась польсько-радянська війна.
  • 1926 — у Мілані відбулася прем’єра останньої опери Дж. Пучіні “Турандот”.
  • 1935 — Шерман Гіффорд та Томас Міллер, президент і віцепрезидент “American Telephone Company”, сидячи в Нью-Йорку на відстані 15 метрів один від одного, здійснили першу навколоземну телефонну розмову — сигнал пройшов відстань у 23 тисячі миль через Сан-Франциско, острів Яву, Амстердам і Лондон.
  • 1940 — жінки провінції Квебек отримали право голосу на виборах.
  • 1941 — Гітлер наказав почати операцію “Меркурій” (захоплення Криту).
  • 1964 — в білоруському колгоспі корова народила сім телят (світовий рекорд).
  • 1973 — сингл “Little Willy” групи The Sweet став “золотим”. Це був один з чотирьох хітів групи, що в цей час слухали на всіх континентах.
  • 1976 — відбулися перші єдині вибори у В’єтнамі.
  • 1980 — Boeing 727 британської авіакомпанії “Dan Air Services” зі 146-ма пасажирами на борту розбився під час заходу на посадку в поганих метеоумовах біля аеропорту Тенерифе (Канарські острови). Всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору