Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 26 квітня

У середу, 26 квітня 2023 року, в Україні триває 427-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 259 днів. Іменини сьогодні святкують: Георгій, Дмитро, Ігор, Марта та Марфа.

Що святкують в Україні та світі розкаже Інформатор.

Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

День 26 квітня 1986 року знають по всій планеті як дату наймасштабнішої аварії, яку будь-коли спричиняв мирний атом. За наслідками Чорнобильській катастрофі немає рівних, вона оповила радіоактивним шлейфом значну частину планети та перетворила квітучу місцевість на зону відчуження. Через тридцять років після катастрофи 26 квітня було проголошена ООН Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля, а в Україні цей день почали відзначати значно раніше. Він є нагадуванням про те, якою небезпечною може бути атомна енергетика, про героїзм ліквідаторів аварії та про довгострокові наслідки цієї події для людей і довкілля.

Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

В пам’ять про трагічні події, які відбулися на Чорнобильській АЕС у 1986 році, кожен рік 26 квітня відзначається День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах.

26 квітня відзначається Всесвітній день інтелектуальної власності. Саме цього дня майже 50 років тому почала діяти Конвенція, на основі якої засновано Всесвітню організацію інтелектуальної власності (WIPO). WIPO – спеціальний підрозділ ООН, який працює над розвитком зрозумілої, доступної та врівноваженої міжнародної системи інтелектуальної власності. Свято затверджене Генеральною асамблеєю WIPO у вересні 2000 року, відзначається з 2001 року.

Всесвітній день пілотів (World Pilots Day) відзначається 26 квітня. Вперше це свято відзначили у 2014 році і відтепер святкують кожен рік.

День шкали Ріхтера (Richter Scale Day) жартома можна назвати днем, коли потрібно прислухатися до гуркоту під землею та міцно триматися на ногах. Адже 26 квітня – дата визнання досягнень Чарльза Ф. Ріхтера та святкування його дня народження.

Ще один привід обійняти свого друга – 26 квітня, коли в США відзначається День “Обійми друга” (Hug a Friend Day).  У цей день потрібно прийти у гості або просто зателефонувати другові, з яким давно не бачився, дати йому зрозуміти, що він для вас значить.

26 квітня у східнослов’янських країнах, а також у Франції, Бельгії, Німеччині відзначають День варіння картоплі.

День деніму відзначається в останню середу квітня. Історія заснування цієї щорічної кампанії почалася в 1998 році. Тоді італійський суд виправдав 45-річного чоловіка, який зґвалтував 18-річну дівчину. З точки зору суддів, жертва сама дала згоду на секс. Аргументом було те, що дівчина була одягнена у вузькі джинси, які неможливо зняти сторонній людині, а це значить, що вона допомагала себе роздягнути.

Щороку в останню середу квітня відзначають незвичну подію – Міжнародний день собаки-поводиря. Більше 50 країн світу беруть участь у різноманітних заходах з метою звернути увагу суспільства на особливих тварин, що безкорисливо допомагають людям з інвалідністю.

Міжнародний день секретаря – професійне свято, що святкують щороку в середу останнього повного квітневого тижня. Ця дата не є офіційною, проте відзначається не тільки секретарями, але й всіма офісними працівниками. До них відносяться секретарі-референти, офіс-менеджери, асистенти керівників, стенографісти, діловоди та працівники інших професій, без яких не обходиться робота офісу.

Всесвітній день бурлеску — це щорічне свято бурлеску, яке відзначається 26 квітня. Бурлеск, як стиль будь-якого виду мистецтва, завжди заснований на сатирі. Крім того, бурлеск – це форма розваг, яка виникла в 19 ст., що схожа на кабаре, свого роду, сатиричний і не дуже пристойний спектакль. Але сама подія не лише про бурлеск.

День «Зупинимо харчові відходи» (Stop Food Waste Day)— це щорічна подія, яка проходить в останню середу квітня і спрямована на підвищення обізнаності про значну кількість їжі, яка викидається у всьому світі, і підкреслює важливість зменшення харчових відходів.

Всесвітній день канцелярських товарів (World Stationery Day) – це щорічна подія, яка проходить в останню середу квітня і спрямована на відзначення мистецтва письма та цінності канцелярських товарів у нашому повсякденному житті.

Міжнародний день поінформованості про шум (International Noise Awareness Day) – це всесвітня подія, спрямована на підвищення обізнаності про негативний вплив шумового забруднення на наше здоров’я та самопочуття.

Цей день в історії:

  • В 1921 році в Лондоні з’явився перший поліцейський патруль на мотоциклі.
  • 1942-го у Хонкейко (Манчжурія) сталася наймасштабніша за жертвами катастрофа на шахті — загинуло 1549 шахтарів.
  • 1956 рік — в СРСР почався масовий випуск автомобіля “Москвич-402”.
  • У 1986-му сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. —аварія на Чорнобильській АЕС.
  • 1998 року — в Х’юстоні (США) барбадосець Рон Кінг провів наймасовіший в історії сеанс одночасної гри в шашки, зігравши з 385 супротивниками і вигравши в усіх.
  • І в цей же день в ботанічному саду в Міссурі створили найбільший в світі букет з 28 801 квітки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору