Інформатор Коломия

ГРОШІ

Мешканці села на Коломийщині невдоволені вартістю робіт газової компанії

У селі Турка П’ядицької громади на одній із вулиць триває реконструкція газопроводу. Окрім загального трубопроводу заміна торкнулася і мереж, що ведуть газ до приватних будинків. Через ці роботи місцеві мешканці мають чимало проблем і зауважень до АТ “Івано-Франківськгаз”.

До редакції Інформатора звернулися мешканці вул. Хмельницького із скаргами на газову компанію.

Мешканці вул. Хмельницького у Турці розповіли, що на їхній вулиці “Івано-Франківськгаз” вирішив проводити реконструкцію системи газопостачання ще на початку зими. Але жителі вулиці почали протестувати, побоюючись залишитись без газу в найхолоднішу пору року.

Відтак роботи зупинили.

Але в березні 2023 року газова компанія знову взялася проводити реконструкцію.

Власники будинків почали обурюватися. За їхніми словами, проведення робіт оплачують самі мешканці за наданими “Івано- Франківськгазом” платіжками.

Зокрема жителів вул. Хмельницького обурює вартість робіт, яку газова компанія вимагає за ці роботи. Мешканці села кажуть: дехто і не має відповідної суми, щоб заплатити за роботи.

За словами власників будинків, працівники компанії у вартість включили ціну нової труби.

А також спантеличені інформацією від виконавців реконструкції, буцімто через 2 роки ця труба переходить у власність “Івано-Франківськгазу”. 

Також мешканці не розуміють, чому вони мають встановити детектори для виявлення чадного та природного газів.

Інформатор звернувся за офіційним коментарем до АТ “Івано-Франківськгаз”. Ми поцікавились, хто є ініціатором проведення цих робіт; чи були вони заплановані і чи повідомляли про їх проведення користувачів; яка вартість запланованих робіт загалом; як розраховується вартість оплати для кожного абонента та що входить до вартості; чи має абонент платити повністю всю суму чи можливо існує система компенсації оплати для окремих категорій населення (пенсіонерів, людей з інвалідністю тощо).

На відповідь очікували більше тижня. АТ “Івано-Франківськгаз” повідомив, що компанія проводить роботи із реконструкції вуличного газопроводу на вул. Б. Хмельницького в с. Турка у зв’язку із завершенням терміну його експлуатації.

“Фахівці компанії двічі на місяць здійснюють повний обхід та перевірку всіх мереж, в тому числі і газопроводів-вводів (дворових) до житлових будинків. Під час обстеження, відповідно до наказу «Про затвердження Порядку технічного огляду, обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану, здійснення запобіжних заходів для безаварійного експлуатування систем газопостачання» оцінюється технічний стан газопроводу, про що складається Акт перевірки. Газопроводи, які одержали загальну оцінку 10 балів і менше, підлягають заміні, про що зазначається у висновку акту.”

Вони зазначають, що про необхідність заміни розподільного газопроводу та газопроводів-вводів та заплановане проведення робіт працівники АТ «Івано-Франківськгаз» повідомляли споживачів на вул. Б. Хмельницького в с. Турка тричі протягом 2022 року, а також надіслали 6 листів в органи місцевого самоврядування.

За даними газової компанії, заміна вуличного газопроводу відбувається за кошти АТ «Івано-Франківськгаз». Відповідні роботи передбачені Планом розвитку газорозподільного підприємства.

“У тарифі на розподіл газу не передбачені кошти на заміну дворових газопроводів-вводів, а тільки розподільних (вуличних) газопроводів. Заміну дворових вводів (від вуличного газопроводу до приватного будинку), які є приватною власність споживачів, згідно Кодексу газорозподільних систем, повинні оплачувати споживачі.

Щодо вартості заміни газопроводу-вводу до приватного будинку, то вона розраховується індивідуально, виходячи з вартості матеріалів та робіт на відповідний момент. До її складу входять: вартість труба ПЕ, фасонні частини, роботи по прокладанню, зварюванню та випробуванню газопроводів.

Компанія повідомила, що споживачі власним коштом сплачують вартість заміни дворових вводів (від вуличного газопроводу до приватного будинку). Пільги та компенсації вартості таких робіт для окремих категорій споживачів (пенсіонерів, людей з інвалідністю) закон не передбачає.

 Стосовно оплати труби, яка через 2 роки мала б перейти у власність “Івано-Франківськгазу” відповіли наступне: 

“Дворові вводи (від вуличного газопроводу до приватного будинку) є приватною власність споживачів згідно Кодексу газорозподільних систем. У власність АТ «Івано-Франківськгаз» вони не переходять. Відповідальність та видатки, пов’язані з їх утриманням у справному технічному стані, несуть їх власники.”

Чи справді обов’язково встановлювати детектори газу

У “Івано-Франківськгаз” зазначив, що відповідно Кодексу газорозподільчих мереж передбачено та рекомендовано проектування та встановлення детекторів витоку газу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Ольга Пукавчук

Нагору