Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 4 травня

У четвер, 4 травня 2023 року, в Україні триває 435-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 241 день. Іменини сьогодні святкують: Федір, Филип, Олексій, Максим, Іван, Микола.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

Міжнародний день шанобливого ставлення до курей присвячений підвищенню обізнаності про жорстоке та погане поводження з курами в промисловому вирощуванні. Був заснований у 2005 році організацією із захисту тварин United Poultry Concerns з метою пропаганди доброти, співчуття та поваги до курей, а також захисту їхніх прав.

День відновлення стосунків (Relationship Renewal Day) – це особлива подія, присвячена не лише відновленню та пожвавленню почуттів та зміцненню зв’язку між партнерами, а й потребі берегти стосунки та докладати зусиль для цього .

День відновлення стосунків, дає можливість поставити на перше місце здоров’я та щастя ваших стосунків. Це день, коли потрібно визнати, що навіть найміцніші стосунки можуть бути вразливі та для їх збереження корисно докладати зусилля, щоб зберегти любов і теплі почуття.

Вогонь є руйнівною й загрозливою стихією, від якої ніхто не застрахований. Справитися з пожежею самотужки часто буває неможливо, але є професіонали, які щоденно готові боротися з вогнем — в будинках, в лісах, на заводах чи в будь-яких інших місцях. На щастя, не всім людям доводиться в житті отримувати допомогу від пожежників, проте багатьох вони рятують від смерті. Робота вогнеборців належить до найнебезпечніших, інколи вони самі стають жертвою полум’я. Тому ця професія здавна вважається шляхетною й героїчною, а починаючи з 1999 року світ вшановує її представників у Міжнародний день пожежників, який відзначається щороку 4 травня.

Традиційно у перший четвер травня святкується Всесвітній день паролів (World Password Day). Проведення цього свята запропонували експерти Intel, а IT-галузь підтримала цю ідею. Цей день – можливість нагадати користувачам про необхідність створення надійних паролів для захисту особистої інформації в інтернеті. Вперше про заснування Всесвітнього Дня паролів компанія Intel Security оголосила в 2013 році.

4 травня святкують День невисоких людей – одну з незвичайних дат. Людям низького росту складно діставати верхніх полиць, вішати штори, міняти лампочки. Але невисокі люди також заслуговують на добре ставлення оточуючих, а не на глузування з приводу малого зросту. Тому у різних країнах світу запровадили свято, аби звернути увагу суспільства на те, що маленькі за зростом люди можуть досягти у житті високих успіхів.

Організація Об’єднаних Націй у 2012 році проголосила 4 травня Міжнародним днем боротьби з булінгом. ООН запрошує небайдужих людей висловити свою позицію протистояння цькуванню (булінгу) та вбратися в одяг рожевого, синього, фіолетового кольорів.

4 травня кожного року світ відзначає важливе свято у кінематографі – День Зоряних Війн. Легендарна космічна сага – це дев’ять епізодів і дві історії про головного персонажа Люка Скайвокера та його героїчну боротьбу з космічними ворогами.

Кожного року 4 травня у світі святкують День щедрості. Заходи з приводу цієї події спрямовані на те, щоб у людях прокинулася одна з найкращих якостей характеру – щедрість. Бути щедрим можна не тільки матеріально, але й духовно. Будь-хто може подарувати оточуючим частинку свого тепла, співчуття, турботи та любові.

До низки святкових весняних подій належить День народження складаної парасольки, який святкують 4 травня. Кожна людина користується цим корисним аксесуаром, що захищає від дощу. Спочатку парасольку використовували для захисту від сонячних променів у спекотну погоду.

Цей день в історії:

  • 1838 рік — з кріпацької неволі діячами культури був викуплений Тарас Шевченко;
  • 1848 рік — у Франції відкриваються Установчі збори;
  • 1878 рік — в будівлі оперного театру Томас Алва Едісон вперше демонструє фонограф, який він сам винайшов;
  • 1904 рік — США отримують зону Панамського каналу в безстрокове володіння;
  • 1904 рік — в Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс починають виробництво автомобілів під назвою “Роллс-ройс”;
  • 1915 рік — закінчується бій за гору Маківка, який тривав майже тиждень;
  • 1979 рік — прем’єр-міністром Великої Британії та першою жінкою-прем’єром Великої Британії стає Маргарет Тетчер;
  • 1986 рік — зону евакуації навколо Чорнобиля збільшують до 30 кілометрів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору