Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Питання 8 та 9 травня: Президент України підписав документи про відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом та Дня Європи

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який пропонує встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. І підписав указ про святкування 9 травня Дня Європи.

Повідомляє Інформатор з посиланням на відеозвернення Володимира Зеленського 8 травня 2023 року.

“Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом і вклоняється перед усіма, хто захищав і захистив життя, – зазначив у зверненні Президент України. – Перед тими, хто скидав нацистські прапори на звільненій території та хто відчиняв ворота концтаборів, хто повертав народам свободу, хто знищив і засудив нацистське зло.

Саме 8 травня набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію вермахту.

Саме 8 травня світ вшановує памʼять усіх, чиї життя забрала та війна. Це чиста історія без ідеологічних домішок. І це історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі.

Сьогодні я подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Вічна памʼять усім загиблим у Другій світовій війні! Слава кожному і кожній, хто бився проти нацизму та переміг! Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!”

Нагадаємо, що 13 лютого 2023 року депутати Верховної ради України висунули законопроєкт № 9009, в якому пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю України і перенести низку державних свят. Зокрема запропоновано скасувати:

  • 8 березня — Міжнародний жіночий день
  • 1 травня — День праці
  • 9 травня — День Перемоги

Натомість у ВР пропонують запровадити нові свята:

  • 25 лютого — День української жінки (День українки) — до Дня народження Лесі Українки
  • 9 березня — Шевченків день — до Дня народження Тараса Шевченка
  • друга неділя травня — День матері

Читайте також: Чи ввійде Україна у ЄС та коли це станеться?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору