Інформатор Коломия

Символ пам’яті жертв війни: чому саме мак і як харків’янин створив дизайн

Сьогодні увесь цивілізований світ вшановує пам’ять жертв ІІ світової війни. А проте чи знали ви, що основний символ – червоний мак – символізує тугу за усіма загиблими у збройних конфліктах, починаючи з 1914 року.

Інформатор та NV.ua розповість трохи більше.

У світі червоний мак початково був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом став символізувати вшанування жертв усіх збройних конфліктів, починаючи з 1914 року.

Найширше його використовують в англомовних країнах Британської співдружності в День пам’яті полеглих (Remembrance Day, щороку 11 листопада).

Поширення цього символу як квітки пам’яті пов’язують з віршем канадського військового лікаря Джона МакКрея  “У полях Фландрії “(1915). Ця поезія починається словами:

«В полях фламандських квітне мак 

Поміж хрестів — скорботний знак 

По нас».

Вважають, що Мак-Крей написав вірш невдовзі після загибелі свого друга, лейтенанта Алекса Гелмера, вбитого в битві під Іпром.

Ці рядки набули надзвичайної популярності у світі, і під їх враженням американська професорка Мойна Майкл, активістка гуманітарних товариств часів Першої світової, запропонувала носити червоні маки на знак пам’яті про загиблих. Вона також продавала штучні маки з шовку, щоб зібрати необхідні кошти для фінансової підтримки недієздатних ветеранів війни.

Україна: мак як символ вшанування жертв війни

Було “Ніколи знову”. Але війна росії проти України змінила це гасло

В Україні стилізоване зображення квітки маку, яке водночас символізує кривавий слід від кулі, стало головним символом Дня пам’яті та примирення (8 травня) у 2014−2015 роках.

Мак пам’яті в Україні поєднується з давнім символічним значенням цієї квітки в народній міфології та в художній літературі — зокрема і з легендами про те, що маки цвітуть там, де пролилася кров українських козаків.

Хто розробив дизайн

Дизайн розробили за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України.

Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни – 1939–1945 – та гасло «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Такі маки виготовляють з паперу або тканини та розміщують на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця — задля пошани пам’яті 8 млн українців, загиблих в роки Другої світової війни, та 65 млн убитих у світі.

Відлік українських жертв війни продовжило вторгнення росії на Донбас в 2014 році та повномасштабна геноцидна війна, яку москва веде з лютого 2022 року.

До теми: Коли ж закінчилась ІІ світова війна і на чому спекулює росія: хроніки 7-9 травня 1945 року

Втрати українців у ІІ світовій війні

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.

Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни.

За підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи НАНУ, чисельність населення УРСР за час німецько-радянської війни зменшилася на 10,4 млн осіб – із 42,4 млн станом на 22 червня 1941 року до 32 мільйонів на 8 травня 1945-го.

Згідно з оцінкою українських істориків, у лавах Червоної армії воювало близько 7 мільйонів громадян України. Це становило приблизно 23% від загальної чисельності збройних сил СРСР.

Втрати серед цивільного населення склали 5,2 млн померлими: 3 млн було вбито, а 2,2 млн – це надлишкова смертність, пов’язана з труднощами воєнної доби.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору