Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як захистити рослини на грядці під час нічного похолодання

У ніч з вівторка на середу – 9-10 травня -очікується пониження температури до +1°С. Як діяти власникам грядок, аби не пропав урожай – розповість Інформатор.

+1 – не критична температура для рослин на відкритій  грядці. Але орієнтуватися тільки на прогноз погоди, коли у вас на грядках ростуть теплолюбні рослини, не варто. Бо синоптики дають дані по регіону, але варта ще враховувати рельєф (низина чи височина), близькість лісу, гір чи ріки, адже все це впливає на вологість і знижує прогрівання ґрунту вдень. Відповідно й уночі холодніше.

Буває так, що на сусідній ділянці все померзло, а на вашій ні. Багато що залежить від рельєфу місцевості, місцезнаходження дільниці в низині чи поруч із водоймою тощо. В будь-якому випадку орієнтуйтеся на власний досвід.

До теми: Якої висоти мають бути гребені, аби картопля гарно вродила

Народні спостереження говорять, що відсутність вітру та хмар після опадів може принести холодні маси повітря. А ще вже давно люди помітили, що холоднішає, коли цвіте черемха.

Отже, в такі часи ви маєте бути пильні, аби за потреби захистити свою грядку від холодів.

Аграрії пропонують 3 способи захисту урожаю на відкритій грядці у травні-червні: укриття, підгортання і полив.

Який укривний матеріал рятує розсаду від похолодань у відкритому ґрунті в травні-червні

На грядки з теплолюбними культурами (кабачки, гарбузи, патисони, помідори і т. ін), ставляться дуги, які зверху закривають спанбондом, агроволокном. За його відсутності дуги звичайними простирадлами, старими шторами, поліетиленом, мішками зі штучних волокон… усім, що здатне бодай трохи втримати тепло від ґрунту над рослинами.

Краї покриття притискають до землі товстими дошками, цеглою або будь-якими іншими важкими предметами, щоб його не зірвало вітром.

Також можна захистити молоді пагони пластиковими пляшками. Якщо розсада невелика, то кожну рослину прикривають пластиковими пляшками, перевернутими відрами, мішками з крафт-паперу.

Підгортання

Цей спосіб більше підходить для картоплі. Оскільки до цього часу вона тільки сходить, невеликі сходи підгортають, тобто повністю рослину заривають землею. Так молоденьке бадилля у картоплі не замерзне, а в міру зростання зелень знову проб’ється назовні.

Полив

Захистити рослини від майбутніх заморозків можна шляхом поливу (дощування). Полив проводиться ввечері, пара, що утворюється в міру випаровування води, захищатиме рослини від низької температури. Водяна пара має більшу теплоємність і не пропускає до землі потоки холодного повітря, а рослини безболісно знесуть короткочасні низькі температури.

З цією метою на поливальний шланг надівається дрібний розпилювач. Вода з нього має випливати дрібними краплями. Полийте рослини повністю зверху, а також полийте їх під корінь. Способом дощування можна захистити рослини в теплиці, чагарники і невеликі дерева до -5 °С, але тільки в безвітряну погоду.

Трохи ботаніки: чим загрожує зниження температури на відкритій грядці

З уроків ботаніки у школі всі знають, що будь-яка рослина складається з клітин. У клітинах міститься клітинний сік, який, як будь-яка інша рідина, при температурі від 0 °С і нижче кристалізується, тобто замерзає. Замерзлий клітинний сік за рахунок кристалів, що утворюються всередині клітини, розриває тоненькі мікрокристалічні оболонки клітини. Тургор (тиск, яке є всередині клітини) порушується — листочки знічуються, опадають униз, і ми бачимо вбиту морозом рослину

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору