Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що таке “бореліоз” та чому ним можна заразитися саме влітку?

Нерідко літню відпустку може зіпсувати харчова та алкогольна інтоксикація. Втім, є ще одне значно важча і підступніша хвороба, про яку ми знаємо набагато менше – бореліоз або хвороба Лайма.

Чим небезпечний цей діагноз та як захиститися – дізнавався Інформатор.

Бореліоз – інфекційне захворювання бактеріальної природи, що може супроводжуватись ураженням шкіри, суглобів, серця та навіть центральної нервової системи. Дана хвороба має схильність до рецидивуючого хронічного перебігу, що робить її ще більш небезпечною.

Від чого можна заразитися

Збудник бореліозу проживає у шлунково-кишковому тракті кліщів. Відповідно, бактерії потрапляють людині в кров через укус зараженої комахи. В Україні у поширенні хвороби Лайма бере участь переважно собачий та тайговий кліщ.

Хвороба Лайма

Чи можливо захиститися

Запобігти зараженню інфекцією просто. Готуючись до відпочинку на природі, на дачі чи до прогулянки в парку, варто лише відлякати кліща-переносника надійним репелентом та прикритися від нього одягом.

Як діагностувати хворобу

У випадку зараження бореліозом надзвичайно важливо своєчасно вжити заходів: ранній початок лікування суттєво підвищує шанси уникнути ускладнень. Однак часто помилка в діагностиці (хибно-негативний результат лабораторного тесту) не дозволяє розпочати лікування вчасно, і в результаті пацієнт втрачає дорогоцінні дні, а то й тижні. У результаті захворювання стає хронічним, що суттєво знижує якість життя таких пацієнтів, багато з яких страждають від неврологічних проявів інфекції. Крім цього, хвороба також позначається на стані серця та суглобів.

На жаль, у багатьох випадках діагноз не встановлюється своєчасно. По-перше, тому що укус кліща-носія бактерії Borrelia може залишитися непоміченим. Інша складність полягає в тому, що симптоми цієї інфекції настільки різноманітні, що часто спантеличують медичних фахівців, оскільки нагадують прояви багатьох інших захворювань.

Найпоширенішим проявом хвороби Лайма (до 90% заражень) є класична мігруюча еритема, відома також як кільцева мігруюча еритема, кліщова мігруюча еритема, хронічна мігруюча еритема. Це найбільш специфічні симптоми хвороби Лайма – характерні «румʼяні» плями, що розливаються на шкірі специфічними «концентричними» колами: від червоного центру йде бліде коло, яке потім переходить у чітко виражене почервоніння біля периферії. Вони зʼявляються на першій стадії захворювання, яка може тривати від 2 до 32 днів після укусу кліща-переносника.

У цей період кільцева мігруюча еритема поступово видозмінюється та збільшується у розмірах. Якщо не зловити хворобу на цій стадії, подальше лікування ускладнюється. Після розвʼязання еритеми у місці її локалізації приблизно у половини всіх пацієнтів відзначається лущення шкіри, яке зберігається від кількох днів до трьох тижнів. У ряді випадків на шкірі відзначається гіперпігментація, яка зазвичай проходить протягом кількох місяців.

Пацієнти з бореліозом можуть також скаржитися на грипоподібні симптоми та втому, які, як правило, проходять після нетривалого курсу антибіотикотерапії. Однак якщо бореліоз не лікувати або затягнути призначення антибактеріальних препаратів, це може призвести до розвитку хронічної хвороби Лайма: її прояви вже нагадують синдром хронічної втоми або навіть симптоми тяжких неврологічних захворювань. На цьому етапі повне одужання часто залишається під великим питанням.

Підбиваючи підсумки, можна зазначити, що цю хворобу краще запобігти, ніж лікувати.

Джерело

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 823

Нагору