Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Костел у Ценяві: історична довідка та фоторепортаж

Наша Коломийщина продовжує дивувати своєю неймовірною історією та фантастичними будівлями, які переносять нас у часи, коли їх тільки-но спорудили.

Сьогодні Інформатор розповість вам про Костел Відвідання Єлизавети Пресвятою Дівою Марією в Ценяві.

Перша писемна згадка про Ценява датується 1714 роком. Відтак у 80-х роках ХІХ століття тут проживало більше тисячі мешканців. Половина з них була римо-католиками.

Католики латинського обряду села належали до парафії Успіння Пресвятої Діви Марії у Коломиї. Однак, коли їхня кількість досягла майже семи сотень, у Ценяві в 1902 році вирішили спорудити костел. А вже у 1904 році на земельній ділянці, подарованій місцевим власником Константином Сівецьким, розпочали спорудження філіального мурованого храму. Жертвували кошти віряни Коломиї та Ценяви. Окрім того, долучилася й влада.

Будівництво за спрощеним типовим проектом архітектора Тадеуша Обмінського на 400 осіб здійснювали коломийські муляри Кароль Очко та Йосиф Тимочковський.

До теми: Відпочинок поруч: бароковий Гвіздецький костел в очікуванні дива

Завершили спорудження святині у першій половині наступного року. Відтак 17 червня 1906 року новозбудований костел освятив під титулом Матері Божої Ченстоховської архієпископ Львівський Йосиф Більчевський.

Костел мав неоготичний дерев’яний вівтар з образом Матері Божої Ченстоховської та інше досить багате оснащення. У 1939 році декан і настоятель коломийський о. Людвик Пецяк звернувся до Львівської курії із проханням про заснування у селі самостійної парафії, але потім почалася ІІ світова війна.

У 1946-1947 роках радянська влада закрила храм. Там спершу облаштували зерносховище, а згодом – склад мінеральних добрив. Після повернення святині 2 липня 1992 року її відновили. Цьому посприяли колишні парафіяни, які виїхали за радянської влади до Польщі. Костел повторно освятили під титулом Відвідання Єлизавети Пресвятою Дівою Марією.

Ценяву обслуговують дієцезіальні священники з парафії св. Ігнатія Лойоли у Коломиї.

Більше фото дивіться нижче.

Джерело.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору