Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Соборі Святого Архистратига Михаїла відкрили виставку давніх експонатів

У соборі Святого Архистратига Михаїлавідкрилася тимчасова парафіяльна виставкастародруків, які до сьогоднішніх днів збереглися у храмі

Інформатор поспілкувався з організатором та досліджувачем історії, кандидатом історичних наук, доцентом Юрієм Плеканом, який детальнішерозповів про свою ініціативу.

Ще у 1894 році Cтаніславівське єпископство почало збирати інформацію про бібліотеки при парафіях. Отець Іван Коблянський, який був багаторічнимпарохом, прислав список унікальних видань, якіМихайлівський собор м. Коломиї мав у своємуарсеналі: це унікальні видання з середини XVII ст. до другої половини XIX ст., які були видані у Львові, Перемишлі, Почаєві, Петербурзі, Москві. Та, на жаль, з того списку майже нічого не залишилося у Соборі. У 1946 році, коли Львівський псевдособорліквідував УГКЦ, книги роздали парафіянам церкви, щоб вони могли їх зберегти.

 

Євангелій у нас старих, на жаль, немає. Це все представлені богослужебні книги: апостоли, літургійники, часослови, тріодь, житія святих.

Цю фотографію ми знайшли у одній із книг. Цегреко-католицькі священники з усіх повітів тогочасної Східної Галичини, які сиділи у в’язниціБригідки” у Львовіїх арештувала польська влада у 1920р. Проте, це фото зроблене вже після того, як вони були звільнені. До слова, тут третій з ліва у першому ряді сидить наш завідувач парафії, о. Василь Попович. Він був очільником з 1912 р. по 1920 р., поки не призначили отця ОлександраРусина. Хочу додати, що у Першу світову війну у Соборі святого Архистратига Михаїла пароха не було, тільки завідувач парохією, – каже пан Юрій.

За словами історика, книги, які вдалось зібрати для виставки, – це все, що залишилося.

“У цьому місяці ми підготували таку експозицію, в червні її змінимо. Наприклад, на старі фотографії, якія досліджував. Після того експонуватимемо тількидокументи. У нас при парафії в 30-х роках ХХ ст. діяло потужне товариство “Скала”, яке заснувавєпископ Григорій Хомишин на Станіславівщині. Ми дослідили, що наш осередок у Коломиї організувавдві прощі до Гошева на Ясну гору у 1938 та 1939 роках. Кілька тисяч людей тоді йшли зі своїми парохами та процесіями з навколишніх сілКоломийщини, і ми  експонуватимемо  весь архів, який зберігся у належному стані у Соборі. Тобто, через деякий час експонати будуть змінюватися“, – додав Юрій Плекан.



Пан
Юрій звертається до усіх мешканців Коломиї, якщо колись давно Вам чи вашим близьким давали на зберігання майно Святомихайлівського собору, то, будь ласка, поверніть його, адже зараз надзвичайноважливо зберегти ту історичну спадщину для майбутніх поколінь.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Вікторія Ровенчук

Нагору