Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Фотоекскурсія у Музей Квітки Цісик, що в селі Ліски

Від родинного дому Цісиків в селі Ліски лишився тільки фундамент, порослий чагарниками. Проте силами місцевого мешканця, поета Ярослава Ясінського у приватизованій старій школі зберігаються родинні світлини, інструменти, книги родини всесвітньо відомої співачки. І це тільки частина скарбів меморіального музею, що височіє на Циганській горі.

Інформатор був, бачив і з вами ділиться частиною експозиції.

 

Меморіальний музей Квітки Цісик діє в селі Ліски від вересня 2017 року в селі на приватному обійсті поета Ярослава Ясінського.

За переказами, тут свого часу гостював митрополит Андрей Шептицький, про що свідчить і меморіальна дошка на будівлі старої школи.

До епідемії та війни тут щороку відбувались літературно-мистецькі фестивалі Квітки Цісик. А у самому селі на давньому цвинтарі похована бабця відомої співачки, народженої у США.

Нагадаємо, що дідусь Квітки Цісик походив із села Ліски. Батько співачки та її талановитої сестри-піаністки Марії під час ІІ світової війни потрапив до табору переміщених осіб у Німеччині, а 1949 року уже з власною сім’єю перебрався до США.

До теми: Коломийський театр дав прем’єру вистави про Квітку Цісик

Як дістатися

Для доїзду автомобілем дивіться мапу ТУТ

Дзвінка Квітка

Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років і до кінця життя вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі.

Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто, у кілька разів більше, ніж населення Землі.

А ще Квітослава співала на бек-вокалі у Вітні Г’юстон та Майкла Джексона. Також її запрошували для участі в записах своїх альбомів відомі співаки – Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінд Ронстад, Роберт Флек. Але про це у виставі не йдеться.

У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус». Пісня також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року».

 

Дивіться також:

Черес Довбуша і давні строї: що цікавого зберігає Музей Довбуша у Печеніжині

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору