Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

22 травня – яке сьогодні свято?

В понеділок, 22 травня 2023 року, вже 453 доба протистояння України російському окупанту. До Нового року залишається 225 днів. Сьогодні іменини святкують Олена, Юлія, Микола, Ян, Христофор, Роман, Василій та Йосип.

Детальніше розповість Інформатор.

22 травня кожного року православна церква відзначає свято перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая у Барі (італійське місто), яке відбулось у 1087 році. Спочатку подію святкували лише жителі міста Барі, що пояснюється традиційним для середніх віків звичаєм вшанування місцевих святинь. За деяким часом цей день став відзначатися і Руською Православною Церквою.

Святкування на честь перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая

Всесвітній день міських фермерів (World Urban Farmers Day). Міські фермери – це жителі міст, які намагаються зблизитись з природою шляхом вирощування зелені, овочів та фруктів прямо у власній квартирі (на підвіконнях, балконах, дахах). Наявність власних домашніх рослинних продуктів значно підвищує якість раціону, котрий одразу збагатиться на корисні мікроелементи. Всесвітній день міських фермерів має за мету підвищення поінформованості суспільства щодо можливості створення садів і городів у багатоповерховій домівці, залучення жителів мегаполісів до вирощування рослин.

Міжнародний день біологічного різноманіття. Мета цієї дати привернути увагу людей на ті проблеми, які пов’язані із збереженням біологічного світу. Сьогодні лише невеликий відсоток населення планети розуміє, що саме від біорізноманіття залежать різні аспекти життя: від кліматичної стабільності та якісних харчових продуктів до безпечного життя кожної людини. Саме тому так необхідно слідкувати за збереженням на нашій планеті різних екосистем.

Міжнародний день біологічного різноманіття

День Шерлока Холмса. Дата святкування обрана на честь дня народження автора, який створив образ відомого на усю планету детектива – Артура Конан Дойла. Легендарний письменник народився саме цього дня у 1859 році.

Всесвітній день готів. Щорічно 22 травня світ відзначає неформальне свято представників популярної субкультури. Подію започаткували радіодіджеї з Великобританії у 2009 році.

Всесвітній день готів

Міжнародний день «Бути собою» (International Being You Day) — це щорічне свято, яке заохочує людей сприйняти свою автентичність, відзначати різноманітність і сприяти самосприйняттю та самовираженню. Цей день. відзначається щорічно 22 травня і має за мету нагадати про те, що кожна людина унікальна, неповторна та цінна.

Історичні дати:

1861 — відбулося перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі над Дніпром у Каневі[1].
1906 — американські авіаконструктори брати Райт отримали патент на винайдений ними літак (випробований 1903 року).
1919 — У Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.
1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.
1960 — стався найсильніший у XX столітті землетрус силою 9,5 балів за шкалою Ріхтера — в Чилі.
1971 — відбувся виступ Анатолія Лупиноса біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві й арешт промовця.
1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився у масову акцію протесту.
1995 — У Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.
1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.
2002 — у Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму.
2009 — СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932—1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України — «Геноцид»).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору