Інформатор Коломия

ВЛАДА

Що не так із озелененням в Коломиї: туї на міському озері почали жовкнути після варварського пересадження

Цей кадр – німий докір старим і новим урядникам Коломиї. Недобудований басейн і туї, які ще в березні прикрашали площу перед Музеєм писанкового розпису, а потім їх викорчували екскаваторним ковшем і пересадили біля міського озера ім. Руфа. Кореневу систему пошкодили.

21 травня Інформатор помітив, що ці дерева почали жовкнути. І цього варта було чекати, адже за вимогами зрілі дерева можуть бути переміщені зі збереженою кореневою системою разом із конусом ґрунту, в якому вони росли.

Комунальне підприємство “Зеленосвіт” зробило майже так само, з точністю до навпаки.

посадка туй на міському озері в Коломиї, 8 березня 2023 рокупосадка туй на міському озері в Коломиї, 8 березня 2023 року

Туї викорчували варварським способом: екскаватором, з поломаними коренями, без попереднього поливу. Багато “без”…

Було це 7 березня. А наступного дня їх уже пересаджували на міському озері ім. Ю. Руфа.

Хоча найкращий час для переміщення зрілих туй – квітень травень. Якщо пригадуєте, то у квітні та на початку травня на Прикарпатті ще були заморозки.

Словом, в цій пересадці знаходимо ряд порушень і катастрофу з браком грамотного та ініціативного фахівця з озеленення. І це не тільки у цьому випадку.

Адже подібну акцію бездумної пересадки дерев Коломия бачила за попередньої влади: коли розкішні туї біля фонтану під ратушею викорчували і пересадили вздовж дороги. Дерева не вижили. На місці зеленої хвойної галявини виник квітник, засаджений однорічними квітами…

А при реконструкції території біля пологового будинку в Коломиї також зрізали цілий ряд зрілих здорових туй.

Чи виживуть туї на озері?

Якщо дива трапляються – то так. Такий сорт хвої може місяцями залишатися зеленим, навіть після зрізки. Втім літня спека і час покажуть, наскільки велику шкоду завдали коломийські озеленювачі цим деревам.

До теми: Замість туй і троянд – міскантус, липи й клени: як зміниться площа перед Музеєм писанки

Подаємо рекомендації сайту Декоративні рослини з цього приводу:

“Ідеальним часом для пересадки туї є весна, а саме середина квітня або початок травня, коли вже немає ризику сильних заморозків, а земля ще волога.

На жаль, існує ризик, що доросле деревце висотою понад 1,5 метрів не приживеться на новому місці. Особливо небезпечна процедура пересадки для популярного сорту «Смарагд» (саме цей сорт пересадили у Коломиї – ред)

Для рослин старше 5 років слід починати підготовку до пересадки на рік раніше з підрізування коренів. Це змусить дерево сформувати молоде коріння, яке буде краще вкорінюватися після пересадки на новому місці.

посадка туй на міському озері в Коломиї, 8 березня 2023 року

посадка туй на міському озері в Коломиї, 8 березня 2023 року

 

Дерево слід обкопати з усіх боків на відстані близько 0,5 м від стовбура на глибину 30-60 см. Всі горизонтальні корені, видимі в канаві, видаляють за допомогою секатора, а потім канаву засипають компостом та землею. Пересадка проводиться роком пізніше.

За кілька днів до процедури дерево треба добре полити, щоб земляна грудка не розпалась. Тую обкопують на максимальну глибину та виймають з грудкою землі.

Нова посадкова яма повинна бути у два рази більше коренів, а земля збагачена свіжими поживними компонентами.

Рослину поміщають в яму на ту ж глибину, що і раніше. Після посадки рясно поливають та зберігають ґрунт вологим протягом тривалого часу.

пересаджені з-під Музею туї на міському озері в Коломиї, 21 травня 2023 року

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

 

Наталка Сандецька

Нагору