Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вознесіння Господнє: історія, традиції та на коли припадає

25 травня православні християни святкуватимуть Вознесіння Господнє. Щороку дата змінюється, адже залежить від Великодня. Вознесіння – одне з найбільших церковних свят.

Інформатор розповість детальніше.

В Євангелії йдеться, що коли Ісус Христос воскрес, він пробув серед своєї пастви на землі ще впродовж 40 днів. Відтак зібрав всіх своїх апостолів на горі Елеон, де благословив їх та вознісся на небеса. В той момент всі присутні побачили янголів, які повідомили, що Господь через деякий час повернеться до своїх учнів.

Традиції святкування

В християнстві Вознесіння Господнє вважається одним з дванадцяти свят. Тому вже напереродні в храмах починаються урочисті співи, а ввечері відбувається всенічне бдіння. Віряни йдуть до церкви, проводять цей день в молитвах. Свято завжди випадає на четвер. Цього дня немає жодного посту.

У давнину ця дата святкувалася слов’янами як перехід весни у літо. Вважалося, що саме в цей період приходе справжня спека. Тоді під час святкування часто водили хороводи, співали, влаштовували гучні гуляння.

До теми: Історія коломийських храмів | Церква Вознесіння Господнього

Потім на Вознесіння з’явився цікавий обряд – пекти особливі пироги із зеленою цибулею. Таке частування носило назву “драбинка”, тому що згори на ньому робили прикрашання у вигляді перекладин з тіста. Пироги обов’язково освячували в церкві, а потім пригощали ними рідних.

Що можна і що не можна робити на Вознесіння Господнє

В цей день православна церква забороняє вінчатися, сваритися, лихословити, лаятися, відмовляти нужденним в допомозі, їздити на кладовище, згадувати померлих і плювати на землю.

Працювати ж на Вознесіння Господнє можна, адже урочистість завжди випадає на четвер. Віряни цього дня часто роздають милостиню.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору