Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Які свята 24 травня?

У середу, 24 травня 2023 року, вже 455 доба протистояння України російському окупанту. До Нового року залишається 221 день. Сьогодні іменини святкують Олександр, Йосип, Кирило, Михайло, Костянтин, Ростислав.

Детальніше розповість Інформатор.

Європейський День Парків.  24 травня відзначається свято природи та культури. Подію започаткувала організація EUROPARC Federation у 1999 році. Дата святкування обрана на честь дати створення у Швеції першого національного парку Європи з дев’яти наявних сьогодні, яке відбулось саме цього дня у 1909 році.

День слов’янської писемності й культури. Усне мовлення всіх народностей слов’ян колись було єдиним, і відрізнялося тільки діалектами. Загалом мешканці європейського сходу легко розуміли один одного, проте своєї письмової системи у них не було, а спроби пристосувати до фонетичного складу мови латинський чи грецький алфавіт не мали успіху. Отримати свою абетку нашим предкам вдалося завдяки двом братам з Візантії, які жили в далекому IX столітті — Кирилу й Мефодію. Крім алфавіту, вони подарували нашим народам переклад основних християнських священних текстів.24 травня є для народів Східної Європи святом — Днем слов’янської писемності й культури. Ця подія має прямий стосунок до рівноапостольних братів, яким віддають шану в цей день.

День слов’янської писемності та культури

Всесвітній день відеоігор. Дата святкування обрана на честь дати офіційної презентації Ральфом Баєром спільно з його командою першої домашньої приставки для ігор Magnavox Odyssey, що відбулась саме цього дня у 1972 році.

Всесвітній день відеоігор

Міжнародний жіночий день за мир і роззброєння. Жінки з більш ніж 40 країн підтримали ініціативу. Метою свята є об’єднання жінок планети заради знищення насильства як методу розв’язання проблем, поширення ідеї гуманності та мирного співіснування, залучення держав, які перебувають у стані війни, до роззброєння.

Всесвітній день шизофренії. Метою Дня шизофреніїє привернення уваги людства до цього захворювання; підвищення поінформованості стосовно людей, хворих на шизофренію; залучення до підтримки й допомоги; боротьба з міфами, які оточують цю хворобу.

24 травня кожного року православна церква вшановує пам’ять святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія. Брати з міста Фессалоніки стали творцями слов’янської писемності, справжніми просвітниками та проповідниками християнської віри. Ця пам’ятна дата відзначається починаючи з 11 століття.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору