Коломия До сайту

Проти голови Обертинської ТГ суд зобов’язав поліцію порушити кримінальне провадження

Через неодноразові звинувачення місцевими мешканцями голови Обертинської громади Віктора Хамута у корупційних зловживаннях Тлумацький районний суд виніс ухвалу, якою зобов’язав місцеву поліцію відкрити кримінальне провадження стосовно нього.

Передає Інформатор, опираючись на дані Правди іф, із посиланням на ухвалу суду.

Зазначається, що ухвала суду була зумовлена бездіяльністю тлумацької поліції, адже незважаючи на численні скарги та заяви від жителів громади, правоохоронні органи відмовлялись розслідувати можливі зловживання селищного голови Обертина.

Читайте також: Чия проблема | голова Обертинської громади відповів, чому не ремонтують дороги

Позив до суду подала місцева мешканка Ганна Томин. В березні цього року вона звернулася до ДБР із заявою про можливі протизаконні дії Обертинського селищного голови Віктора Хамута. ДБР прийняло її заяву та перенаправило до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Івано-Франківської області, який в свою чергу скерував вказану скаргу до поліції Тлумача. Відомо, що місцева поліція відмовилась реєструвати кримінальне провадження, обґрунтовуючи це відсутністю складу злочину.

За повідомленням позивачки, ще 21 квітня 2022 року під час сесії селищної ради Обертинської ТГ голова провів земельний аукціон щодо права оренди земельних ділянок на території Обертинської громади. Його було зафіксовано на відеозаписі. Така справа є грубим порушенням законів України, адже для проведення процедури торгів щодо земельних ділянок, потрібно оголошувати електронні торги.

Підозри у мешканців викликав і той факт, що переможцями на цьому так званому «аукціоні» стали жителі не їхньої громади. Вони запитують, як не місцеві жителі, які взяли участь в цих “торгах” з головою на сесії, могли знати про проведення «аукціону», якщо про нього не було повідомлено заздалегідь. Люди запідозрили попередню змову, яка могла мати місце між селищним головою та приїжджими підприємцями.

Також жителі громади припускають, що кошти, виручені на так званому «земельному аукціоні», могли піти не на рахунок Обертинської ТГ, а були спрямовані до благодійного фонду «Все найкраще дітям», який був зареєстрований на території їхньої громади ще у 2016 році, але про його діяльність місцевим мешканцям нічого невідомо.

Зі слів скаржників, керівництво Обертинської громади на їхні численні письмові запити не реагує вже упродовж тривалого часу та не надає письмових відповідей. А це теж є грубим порушенням закону.

Раніше ми писали: В Обертинській громаді понад рік не працюють дитячі садки

В поліції Тлумача, не зважаючи на такі грубі порушення зі сторони обертинського селищного голови та місцевих чиновників, якихось протиправних дій в Обертині не побачили та відмовились відкривати кримінальне провадження. Такі дії поліцейських сильно насторожили небайдужих мешканців громади і вони вирішили звернутися до місцевого суду із клопотанням про відкриття кримінального провадження стосовно Віктора Хамута.

Суд, дослідивши надані матеріали, ухвалив подане клопотання від місцевих жителів задовільнити та зобов’язав керівництво тлумацької поліції відкрити кримінальне провадження, стосовно зловживань місцевої обертинської влади.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237