Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В Обертинській громаді понад рік не працюють дитячі садки

В багатьох містах та селах заклади дошкільної освіти зачинили свої двері на початку повномасштабного вторгнення. З часом вони почали відновлювати свою роботу. Але в Обертинській громаді дитячі садочки так і не запрацювали.

Чому діти більше року не відвідують дитсадки – розпитав Інформатор в голови ОТГ Віктора Хамута.

В Обертинській селищній громаді є три заклади дошкільної освіти. Раніше вони працювали постійно і не закривались навіть на зимові чи літні канікули. Втім, як і в багатьох дитсадках, свої корективи вніс COVID-19, а потім – війна. На початку повномасштабного вторгнення дошкільні заклади закрили повністю.

Голова громади повідомив, що дитячі садочки не запрацювали через відсутність укриттів. Проте ліцей в Обертині все ж відновив очне навчання, а от ЗДО “Дзвіночок”, який знаходиться через 300 метрів від нього, – ні.

“Обертинський ліцей має сховище в підвальному приміщенні. В Гарасиміському ліцеї, Яківській та Жуківській гімназіях взяли клас, замурували вікна і облаштували там укриття. Комісія дозволила відновити навчання. Але це сховище від куль чи осколків гранати, але не від ракети. Коли ракета залетіла в будинок у сусідньому селі, то тепер собі уявіть, що не дай Боже, вона прилетіла і зірвалась. Одна справа, коли повна школа дітей, а інша – коли в приміщенні немає нікого”, – коментує ситуацію Віктор Броніславович.

Нагадуємо, кілька місяців тому ракета влучила в будинок на Тлумаччині. На щастя, вона не розірвалась.

За словами очільника ОТГ, Обертинський дитсадок відвідувало 80 дітей. Але водити таку кількість дошкільнят в укриття в ліцеї – дуже проблематично.

“Я спеціально на одній із сесій взяв один садочок у Коломиї і показав, що влада разом з працівниками та батьками зробили відповідне сховище, де є вода, туалет, кімнати для занять і так далі. І зрозуміло, що коли тривога, звести дітей по сходах це  набагато простіше, ніж вести цю малечу ще 300 метрів до сховища у школі. І уявіть собі виховательку, яка має одіти цих дітей і дорогою повести їх і по болоті, і в сніг, а потім завести в той підвал”, – каже посадовець.

Пан Віктор додає, що в “сирому” підвалі можна нормально перебувати протягом 15 хвилин, якщо ж більше – то потім всі хворі.

До слова, раніше мер Коломиї стверджував, що вартість дошкільної освіти на одну дитину надто дорого обходиться місту. 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору