Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Як поживає Франковий дуб в Коломиї і чому його охороняють

Чи часто ви помічали цей крислатий дуб? У роки повного нерозуміння цінності природи дехто прибивав цвяшками до нього клепсидри, оголошення і навіть політичну рекламу. Зараз розкішне дерево, що височіє акурат над зупинкою громадського транспорту навпроти єпархії УГКЦ, залишили в спокою.

Інформатор пропонує разом помилуватися і дізнатися трохи більше про цього німого свідка історії Коломиї. А ще – згадати інші дуби, які потрапили під захист як пам’ятки природи.

 

Дуб Івана Франка у Коломиї має статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення в Україні від 2011 року. Надано цей статус з метою збереження одного екземпляра вікового дуба.

До теми: Історія будинку на вул. І. Франка, 21: імператорські гостини у Коломиї

Росте це неймовірне дерево на вул. Івана Франка, 40, навпроти Коломийської єпархії УГКЦ. Під його розкішною кроною люблять постояти за теревенями коломияни. А у спеку тут ви віднайдете більше прохолоди, ніж під накриттям зупинки громадського транспорту, що знаходиться впритул до дуба.

Площа –  0,01 га.

Статус ботанічної пам’ятки надано згідно рішення обласної ради від 24.03.2011 року № 90-4/2011. Коломийський дуб Івана Франка перебуває у віданні Коломийської міської ради.

Восени 2018 року біля багаторічного дуба встановили табличку, яка вказує на статус пам’ятки природи.

Цікаво, що 2011 року окрім коломийського знаменитого дуба до списку ботанічних пам’яток природи місцевого значення увійшли й інші дуби Прикарпаття:

  • дуб Карпінського у селі Голоскові Коломийського району
  • дуб Яноти у Заболотівському лісництві Снятинського району
  • Ведмежі дуби в урочищі Стара церква у селі Берлоги Рожнятівського району
  • дуб звичайний, що росте на вулиці Могильницького в селищі Богородчани.

Їхній вік становить від 180 до 1000 років.

Усі дуби внесенo до природно-заповідного фонду області.

А сприяли цьому Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва імені Пастернака та Київський еколого-культурний центр, за клопотанням і науковими висновками яких ці дерева отримали статус заповідних.

До теми: Збавили? Туї біля пам’ятника Бандері після варварської обрізки пожовкли

 

 

Франкові дуби в інших містах

До слова, схожий дуб названий у честь Каменяра, росте також на Львівщині – у місті Стрий на вулиці Гайдамацькій, 15 (територія ВПУ № 34).

м. Стрий, вул. Гайдамацька, 15

Його посадили 10 червня далекого 1926 року в пам’ять про українського поета і письменника Івана Франка.

Площа – 0,05 га. Статус надано 1984 року. Перебуває у віданні самого училища.

Львів

У Львові на вул. Воробкевича, 3 на приватній ділянці Романа Кметя росте Франковий дуб-велетень. Це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення.

Минулого року влада хотіла скасувати статус об’єкта природно-заповідного фонду для «Франкового дуба» на клопотання Ірина Кметь, на території господарства якої росте вікове дерево. Але однозначної позиції науковців щодо його загрозливого стану не було.
Відтак працівники управління екології Львівської міської ради зв’язалися з науковцем Володимиром Крамарцем, який дав негативний висновок щодо стану дерева. Відтак дійшли згоди, що дерево можна вилікувати.

Франковий дуб висаджений у 10-ту річницю смерті Івана Франка (фото Марії Синенької)

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору